Skip to main content

Het drugsverbod ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen, schoffeert de wetenschap en er zijn nog veel meer redenen waarom regulering een veel beter idee is. In een serie van blogs laten we experts aan het woord om politici wakker te schudden, want die kunnen – met de verkiezingen in zicht – hun koers wijzigen! Deze keer: Minne Telman, lid van De Libertaire Partij & marketeer.

De Verenigde Naties zetten de deur naar legalisering op een kier

Diverse wetenschappelijke onderzoeken wijzen alcohol aan als één van de meest schadelijke drugs, zowel in absolute als relatieve termen. Toch levert deze drug geen desastreus zorginfarct of grove criminaliteit op. Dat geeft perspectief: waarom zouden we andere drugs dan niet legaliseren? Zelfs de Verenigde Naties zetten daarvoor de deur al op een kier.

Alcohol

Ondanks de bewezen schadelijkheid van alcohol ben ik ontzettend blij dat ik mijn sauvignon blanc of pinot grigio niet bij een schimmige dealer op de hoek van de straat hoef te kopen. Het is dan immers nog maar de vraag of ik mijn favoriete wijn wel daadwerkelijk krijg en of ik niet een dodelijke vergiftiging oploop als gevolg van onvolledige zuivering, giftige bijproducten of vanwege het feit dat de wijn ‘versneden’ is met toxische producten.

Daarnaast is alcohol niet te verbannen. Ik ben zelf twee keer in Iran geweest, een van de landen waar alcohol anno 2023 nog altijd verboden is, en ik zag dat op zo’n beetje elk huis- of tuinfeestje een dealer komt voorgereden met een kofferbak vol flessen uit bijvoorbeeld Turkmenistan of Azerbeidzjan.

'Mensen blijven gebruiken en om die reden kunnen we er maar beter voor kiezen het gebruik zo veilig mogelijk te maken'

Mensen blijven gebruiken en om die reden kunnen we er maar beter voor kiezen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken middels legalisering, zoals we ook met alcohol hebben gedaan. Hiermee neem je namelijk de monopoliepositie van criminelen uit handen en kunnen de autoriteiten toezicht houden op naleving van wetten en voorschriften. Hierdoor kunnen politie en justitie zich richten op ‘echte’ criminaliteit in plaats van op te treden tegen ‘slachtofferloze delicten’. De problematiek ontstaat immers omdat er een levendige handel is in een illegaal product waar vraag naar is. Wanneer men morgen cola op de opiumlijst zet, dan zal ook hier een bloederige ondergrondse handel in ontstaan.

Internationale lessen

Bovendien is er internationaal ruimte aan het ontstaan voor legalisering. Al 50 jaar houden internationale verdragen van de Verenigde Naties (VN) de wereld vast in een geldverslindende, zinloze war on drugs gaande waarbij vele miljarden belastinggeld in rook zijn opgegaan. Zonder aanpassing van deze verdragen is er niet veel ruimte voor regulering. Maar de deur staat op een kier: de VN ziet inmiddels in dat de oplossing schuilt in een meer effectieve benadering, die bovendien humaner is.

Vanwege deze kantelende kijk op de zaak zou je kunnen concluderen dat ook de VN voorzichtig erkent dat de war on drugs niet gewonnen kan worden en dat is een eerste, maar belangrijke stap naar een oplossing. Het is namelijk een utopie om te denken dat drugs verbannen zouden kunnen worden uit de maatschappij. Alleen al in Nederland zijn er miljoenen mensen die zo nu en dan iets gebruiken en dit zeer gecontroleerd doen zonder dat er sprake is van schade of misbruik.

'De VN ziet steeds meer heil in een humane benadering en internationaal worden lessen getrokken uit ervaringen met legalisatie'

Het feit dat de VN inmiddels steeds meer heil ziet in een humane benadering, heeft als voordeel dat landen niet meer berispt zullen worden als ze zich niet volledig aan het VN-verdrag houden. Er worden internationaal steeds meer lessen getrokken uit ervaringen in landen zoals Uruguay en Portugal. Deze lessen worden ook opgepakt door diverse staten in de VS, zoals Californië, Oregon, Massachusetts, Maine en Nevada, waar het gebruik van cannabis inmiddels legaal is. Zelfs het republikeinse Alaska heeft Nederland progressief ingehaald door cannabis te legaliseren. Dit terwijl het in Nederland zelf nog altijd niet gelegaliseerd is en er wordt vastgehouden aan een absurde gedoogconstructie waarbij het wel verkocht, maar niet verbouwd of ingekocht(!) mag worden.

Het stemt in ieder geval hoopvol dat de legalisering van cannabis symbool staat voor een dieseltrein die langzaam opgang kwam, maar steeds meer vaart maakt. De opinie dat drugsgebruik bestraft moet worden, vertoont steeds meer scheurtjes. Het gegeven dat naast alcohol ook cannabis steeds meer gelegaliseerd wordt, opent hopelijk ook de deuren voor andere drugs zoals MDMA en XTC, waarvan bewezen is dat ze vele malen minder schadelijk zijn dan de gelegaliseerde drug genaamd alcohol. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat individuen autonoom hun keuzes zouden moeten kunnen maken met een dienstbare overheid in plaats van een overheid die individuele vrijheid beperkt.

Minne Telman
Lid van De Libertaire Partij & marketeer

Laat je verder informeren

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…

Vele van onderstaande argumenten zijn gebaseerd op rapporten van RIVM (rapport), Parlement en Wetenschap (rapport), de Raad van State (advies) de Nationale Orde van Advocaten (advies) en denktank DrugsDialoog (panel). Lees verder…

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *