Skip to main content

Amsterdam, 30 mei 2023

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Met deze brief wil ik mijn oprechte dank uitspreken voor uw alertheid.

In Nederland hoort alcohol er gewoon bij. Veel mensen genieten volop van een drankje op een van de terrassen die ons land rijk is. Uw Kamer heeft zelfs een wet in voorbereiding waarmee iedereen binnenkort kan genieten van een goed glas bij de kapper of de boekwinkel. Chapeau!

Wat mij positief heeft verrast, is het initiatief van twee doortastende dames in uw Kamer om het bezit van een gebruikershoeveelheid drugs te beboeten, omdat het ‘van belang is dat gebruikers de consequenties voelen van hun drugsgebruik.’ Ik vind dat een zeer alerte actie. Deze dames hadden vast in de krant gelezen dat veel jongeren het drinken van alcohol op een festival willen inruilen voor het gebruik van een pilletje. Om ‘kosten te besparen’ nota bene.

Dat krantenbericht maakte mij eerlijk gezegd enigszins bezorgd. Want het gebruik van een pilletje zorgt voor minder agressie, is minder schadelijk voor de consument en inderdaad veel goedkoper dan een paar biertjes, zeker met de huidige prijzen. Ik kon zelf eigenlijk geen goede argumenten bedenken om daar tegen te zijn. Maar u wel! 

‘Gebruikers van drugs brengen niet alleen schade toe aan zichzelf en de samenleving, maar houden ook een crimineel verdienmodel in stand.’

Hoewel niet bepaald waterdicht, vind ik het een fantastisch argument. Want het grote verschil tussen alcohol en drugs is natuurlijk dat alcohol legaal is en drugs illegaal. Laten we dat vooral zo houden! 

Mijn dank is groot!

A.L. Cohol
Lobbyist

Deze brief is cynisch. Helaas geldt dit ook voor de feiten, want het beleid benadert daadwerkelijk de hierboven beschreven situatie. En dat is allesbehalve grappig. Wij roepen alle Tweede Kamerleden op om zich goed te laten informeren over de consequenties van de ogenschijnlijk logische aanvulling op de bestaande wetgeving die in juni in de Tweede Kamer behandeld wordt.

Lees ook argumenten, meningen, feiten én een alternatief voorstel.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten