Skip to main content

Quarantainemodel

#nieuwedrugswet

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod: het quarantainemodel. Daarbij kunnen stoffen in quarantaine worden geplaatst op een nieuwe ‘Lijst 0’ binnen de Opiumwet. Dat gaat om stoffen die mogelijk een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of deze stoffen inderdaad gevaarlijk zijn.

In tegenstelling tot bij het stofgroepenverbod, waarbij hele stofgroepen uit voorzorg worden verboden, worden stoffen die in quarantaine worden geplaatst, niet op voorhand verboden. De effecten en de schadelijkheid zijn immers nog niet vastgesteld. En je legt iemand met een onbekende nieuwe ziekte ook niet op de afdeling met andere zieken.

In het quarantainemodel komen de stoffen op een aparte lijst van de Opiumwet te staan, Lijst 0, totdat uit onderzoek is gebleken dat ze daadwerkelijk het bewustzijn van de mens beïnvloeden en schadelijk zijn. Voor de stoffen die op deze aparte lijst staan gelden regels voor de handel en distributie, zoals een leeftijdsgrens voor de verkoop, een volumebeperking, een advertentieverbod of verplichte gezondheidswaarschuwingen. Zo vermindert de eventuele gezondheidsschade van deze middelen.

'Je legt iemand met een onbekende nieuwe ziekte ook niet op de afdeling met andere zieken'

Je isoleert het onbekende, onderzoekt de symptomen en trekt dan pas je conclusies. Als eenmaal is aangetoond dat de stof psychoactief is en er sprake is van schadelijkheid, dan is er voldoende aanleiding om op te treden en deze stoffen op Lijst I (harddrugs) of Lijst II (softdrugs) te plaatsen. Als dat niet is aangetoond, dan worden de stoffen weer van Lijst 0 worden geschrapt. Er is immers geen reden meer om deze stoffen nog langer te reguleren.

Voor dit quarantainemodel bestaat al een politieke meerderheid

In plaats van het quarantainemodel serieus te onderzoeken, komt de regering nu met een stofgroepenverbod, waarmee honderden stoffen worden verboden zonder dat is aangetoond of ze schadelijk zijn of een verandering van het bewustzijn teweegbrengen. Met het quarantainemodel wordt hetzelfde effect bereikt, zonder verbod. We hebben het al vaker gezegd: reguleren is veel effectiever dan verbieden.

Meerderheid voor motie

Op 21 juni 2022 nam een meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan over het toevoegen van Lijst 0 aan de Opiumwet. De motie roept de regering op te onderzoeken op welke manier de verkoop en het bezit van nieuwe risicovolle middelen sneller en doelmatiger kan worden gereguleerd. Het toevoegen van lijst 0 aan de Opiumwet zou een nuttige aanvulling zijn op het huidige wettelijk kader. Er bestaat dus een politieke meerderheid voor het quarantainemodel!

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten