Skip to main content

Blog

Filter

Cola Light wordt toch geen harddrug, nu de rest nog

Dankzij experts van Normaaloverdrugs werd in de eerste ronde ontdekt dat de zoetstof aspartaam en gewasbeschermingsmiddel penconazool onbedoeld onder de wet vielen. Voor deze stoffen is nu een uitzondering in de maak. Maar het is pleisters plakken op een gapende wond.

Open sollicitatie

Wij worden graag betrokken bij het ontwikkelen van de strategie, alsmede bij de verdere uitvoering van een eventuele landelijke campagne. Daarbij vragen wij u om in overweging te nemen dat onze motivatie – gelijk de uwe – ligt in het beschermen van jongeren en het bevorderen van de volksgezondheid.

‘Menselijk zijn valt niet te verbieden’

Ik geloof dat je met eerlijke voorlichting en harm reduction strategieën meer goed doet voor de samenleving en de volksgezondheid. Verbieden werkt criminaliteit in de hand. Mensen blijven drugs toch wel gebruiken, dat is namelijk menselijk. En menselijk zijn valt niet te verbieden.

‘Bewustwordingscampagne leidt juist tot meer drugsgebruik’

De Tweede Kamer wil een campagne waarin drugsgebruikers worden geconfronteerd met de gevolgen van drugsgebruik voor de samenleving. Dat ze daarmee exact het tegenovergestelde bereiken, interesseert de Tweede Kamerleden niets.

‘Bieden de Verenigde Naties ruimte voor regulering?’

Drugs legaliseren, dat kan namelijk helemaal niet volgens het internationaal recht. Of wel? Wereldwijd wijken steeds meer landen af van het VN-regime.

Nieuwe drugswet verbiedt per ongeluk halve supermarkt

Nieuw onderzoek toont aan dat de nieuwe drugswet allerlei onschadelijke stoffen verbiedt, zoals de zoetstof aspartaam. Dat worden lege schappen!

‘Laten we de drugsmarkten ordenen’

“Hoe kan het als wij drugs gevaarlijk vinden, wij criminelen de drugsmarkt laten monopoliseren? Dat wij eigenlijk het verdienmodel van criminelen steeds spekken?”

Kamerleden, waar ging het over en waar willen jullie naartoe?

Op 16 januari stemt de Tweede Kamer over de nieuwe drugswet. Het debat is alle kanten op gevlogen, maar wat is nu eigenlijk het langetermijnperspectief?

‘Jouw drugsbeleid is Ecuadors liquidatie’

De gebruiker moet zich bewust zijn van aankoop, klinkt het. Maar het verbod maakt drugscriminaliteit lucratief. Dáár zouden we ons bewust van moeten zijn.

‘Een drugsvrije samenleving is niet mogelijk’

In het drugsdebat wordt Portugal vaak als voorbeeld gezien. Nuno Capaz vertelt waarom Portugal kiest voor gezondheid boven criminaliteit.

Het verbod op designerdrugs lost niks op

Het stofgroepenverbod: er is geen aanleiding voor, de onderbouwing hangt van aannames aan elkaar en het effect is discutabel.

Zie jij ons bij jou in de buurt?

Heb jij ons al gespot bij jou in de buurt? Check de kaart, maak een foto en tag ons op de socials of stuur hem op naar normaal@normaaloverdrugs.nl.

Het OM is een dreinend kind

Het Openbaar Ministerie wil bloed zien. Of het verstandig is of niet, het OM drijft zijn zin door tot het uiterste, als een dreinend kind.

Dom verbieden of slim reguleren?

Een drugsverbod zorgt niet voor minder gebruik en minder criminaliteit. Toch komt er een nieuw verbod aan op NPS. Het moet een keer afgelopen zijn.

Quarantaine is effectiever dan verbod op designerdrugs

De wetenschap en ervaringen uit het buitenland tonen aan dat een NPS-verbod niet effectief is. Bovendien is er een beter alternatief.

Er is helemaal geen nieuwe drugswet nodig

NPS zouden gevaarlijk zijn. Maar is dat wel zo, vraagt farmacoloog Inge van Ulden zich af. En is verbieden dan de beste oplossing?

PVV veegt de vloer aan met gedoogbeleid

De PVV is de grootste geworden. Wat betekent dat voor de toekomst van het drugsbeleid? Goed nieuws! Als je tussen de regels doorleest tenminste.

Kan de ChristenUnie mee in de nieuwe moraliteit?

Jan Pieter Verweij van de ChristenUnie stelt dat het tijd is om morele grenzen te stellen. Maar wat is moreel? En kloppen zijn cijfers wel?

Weet wat je stemt!

Het drugsbeleid is geen onderwerp van gesprek in de campagne voor de verkiezingen van 2023. Hierdoor kunnen sommige partijen ongestraft blijven liegen, schofferen en bewijs negeren en daarmee het failliet beleid instant houden. Of erger.

Strijd tegen drugs richt zich steeds vaker op de burger

Burgers krijgen steeds vaker de schuld van drugscriminaliteit, ziet Kenan de Leeuw. Maar het is het systeem, inmiddels een angstvallig bekend verhaal.

‘Naïeve Rotterdamse campagne gevaarlijke onderschatting cocaïnehandel’

Recent verscheen in een column in het FD de suggestie dat gebruik van cocaïne door klimaatactivisten te linken is aan de golf van aanslagen met explosieven en liquidaties. ‘Borrelpraat’ volgens journalist Wim van de Pol (Crimesite).

Het verbieden van drugs heeft gefaald, reguleer het veilig gebruik

Justitie gaat door met het verbieden van drugs. Normaliseer drugs, stelt Kaj Hollemans, dat is beter voor de gezondheid en drijft criminaliteit uit.

‘Breng drugsbeleid in lijn met de maatschappij’

Misdaadjournalist Jan Meeus pleit voor een drugsbeleid dat beter werkt en aansluit bij de huidige maatschappij. Ga dat gesprek nou eens aan!

‘We should be normalizing instead of stigmatizing’

Stef K. lived through addiction and now works at Correlation, a European network for harm reduction. Her main lesson: the importance of compassion.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten