Blog

Filter

‘Nieuwe drugswet opent deur naar willekeur’

De nieuwe drugswet gaat in tegen de grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat. Het zet de deur op een kier naar willekeurig en selectief optreden door de overheid.

‘Voor een debat over drugs gelden blijkbaar lagere standaarden’

Achter designerdrugs zou criminaliteit schuilgaan. Onzin, weet neuropsycholoog Kenan de Leeuw. Hij ergert zich aan het gebrek aan kritische vragen.

‘Nieuwe drugs zijn lucratief omdat de andere verboden zijn’

De nieuwe drugswet probeert de ontwikkeling van nieuwe drugs te stoppen. Dat gaat niet lukken. Het algemene verbod op drugs maakt ze juist lucratief.

Beste VVD’er,

Beste VVD'er, 19 november is uw partijcongres. Vergeet daar de nieuwe drugswet niet te bespreken, want die ondermijnt de rechtsstaat.

De War on Drugs is dood. Leve de War on Drugs!

De ‘War on Drugs’ is mislukt. Betekent dat een ommezwaai in beleid? Nee. Een nieuwe drugswet gaat nog een stap verder en ondermijnt de rechtsstaat.

De war on drugs werkt niet. Toch komt er een nieuwe drugswet

Expert Kaj Hollemans spreekt zich uit tegen de nieuwe drugswet. Hij roept de overheid op: beter slim reguleren, dan dom verbieden.

Geflopte ondermijningsaanpak is zoveelste falen drugsbeleid

900 miljoen euro is verdampt zonder resultaat. Het is het zoveelste bewijs dat de War on Drugs failliet is, schrijft Nick Ottens.

Beperkte middelen

Na 25 jaar betrokkenheid bij het drugsbeleid is Dennis Lahey nog steeds overtuigd dat regulering beter werkt dan een verbod, juist voor de kwetsbaren.

Wie is er naïef?

In Op1 stelde minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid dat legalisatie een naïeve oplossing is voor de War on Drugs. Oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond Hans van Duijn vraagt zich af: wie is er echt naïef?

Psychedelica: van medicalisatie naar legalisatie?

Er is meer ruimte voor de medicinale toepassing van psychedelica. Is dit ook een eerste stap richting legalisatie van recreatief gebruik?

Er was eens… een sprookje over drugs

Deze week knalt #normaaloverdrugs met een compleet nieuwe campagne de wereld in: een sprookjesboek over drugs!

De glimlach van het drugsbeleid

Reguleren van drugs heeft de toekomst. Maar hoe? De sweet spot zit in het midden, waar drugsbeleid een glimlachgrafiek op je gezicht tovert.

Hoe komt dat ponypackje in je buideltas?

Kasper van Alphen: 'Verantwoord leven én bijdragen aan de drugswereld: het lijkt hypocriet. Maar kun je het de yogasnuivers kwalijk nemen?'

Laat je stem niet in rook opgaan!

Stel dat alle cannabisgenieters gaan stemmen, dan is dat van aanzienlijke electorale invloed. Doe dus de Cannabis-Kieswijzer!

Ik ben (geen) crimineel

Kevin: 'Ik zit niet te wachten om zelf gecriminaliseerd te worden door een minister die mij juist zou moeten beschermen.'

Depressie wacht niet

MDMA, psilocybine en ketamine zijn potentiële gamechangers in de psychiatrie. Dat is geen marginale winst, dat is noodzaak!

Idioten

Volgens minister-president Rutte zijn drugs ‘gewoon troep’ en zijn druggebruikers ‘idioten’. Het lijkt me geen argument om iets voor een ander te verbieden.

Criminelen worden rijk door ons drugsbeleid

De politie is overbelast met drugscriminaliteit. Meer dan de helft van alle beschikbare capaciteit is gericht op drugsbestrijding. Elk jaar kost dit 4,5 miljard euro aan belastinggeld. En wat levert het op? Rijke criminelen.

Regeer verstandig, verbied met mate

Het kabinet Rutte IV heeft aangekondigd met ‘nieuw elan’ te willen regeren. Wij hopen dat dat nieuwe elan zich uitstrekt tot het drugsbeleid.

‘Een nieuwe wereld’

De blogschrijver ergert zich aan de polarisatie die het huidige drugsbeleid teweeg brengt. 'Er is meer liefde voor de medemens nodig.'

‘Je moet de drugswereld juist verzachten’

Directeur van Belangenvereniging Drugsgebruikers MDHG Dennis Lahey ging als activist voor legalisering de hulpverlening in. Veranderde dat zijn gedachten? Spoilers: het sterkte hem juist in zijn mening.

Wie stopt het experiment?

Na vier jaar tobben start het wietexperiment om de achterdeur van coffeeshops te legaliseren. Maar experimenteren we niet al 45 jaar lang?

Doet de staatssecretaris ook normaal over drugs?

Deze week deed staatssecretaris Blokhuis heel even normaal over drugs. Een teken dat onze campagne aanslaat in politiek Den Haag?

CDA verkiest repressie boven effectiviteit

Initiatiefnemer van #normaaloverdrugs Jochem Janssen reageerde in het radioprogramma Spraakmakers op het voorstel van het CDA: "Druk zetten op iets wat van het CDA eigenlijk niet mag bestaan werkt averechts."