Skip to main content

Blog

Filter

Het buitenland schrijft ons de drugswet voor

De nieuwe drugswet is onnodig, buiten proportie en er is een beter alternatief. Waarom wil de minister hem dan toch? Om het buitenland te pleasen.

‘Een echte liberaal legt de lijn waar het individu een keuze heeft’

De JOVD is voor legalisering van softdrugs, vertelt voorzitter Michiel Suijker. De belangrijkste reden? Het is de meest liberale optie.

Singapore: schoolvoorbeeld van mislukt drugsbeleid

Misschien, dacht onderzoeker Timo van Ommeren, stijgt drugscriminaliteit door onze liberale houding tegenover drugs. Hij ging op onderzoek uit in Singapore.

‘Het gedoogbeleid is failliet’

'Laten we direct op kleine schaal beginnen met de wietproef,' zegt Paul Depla, burgemeester van Breda. 'Of ga gewoon gelijk legaliseren.'

‘Dutch politicians, stick up your middle finger to Germany and Belgium’

Ex-drug officer Neil Woods warns Dutch politicians not to make the same mistake as the UK: prohibiting NPS had disastrous consequences.

‘De nieuwe drugswet zal netto nul effect hebben op de volksgezondheid’

Machteld Busz van stichting Mainline ziet geen nut of noodzaak voor de nieuwe drugswet. 'De wet bereikt alleen verdere stigmatisering.'

‘Nog meer verdachten vrijuit dankzij nieuwe drugswet’

Als het Openbaar Ministerie keuzes moet maken, kiest het steevast voor drugszaken. Een scheve verhouding, signaleert journalist Nick Ottens.

‘Handhaving van de nieuwe drugswet is puur gokken’

Ex-politieman Hans van Duijn ziet een absurd effect van de nieuwe drugswet: handhaving is voor de politie compleet onrealistisch.

‘Lachgas op Lijst 0 had veel schade kunnen voorkomen’

Als een drug gevaar oplevert, komt een verbod te laat en is de uitwerking te grof. Kamerlid Joost Sneller stelt een alternatief voor: lijst 0.

‘Nieuwe drugswet opent deur naar willekeur’

De nieuwe drugswet gaat in tegen de grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat, zegt jurist Robbert van Opstal.

‘Voor een debat over drugs gelden blijkbaar lagere standaarden’

Achter designerdrugs zou criminaliteit schuilgaan. Onzin, weet neuropsycholoog Kenan de Leeuw. Hij ergert zich aan het gebrek aan kritische vragen.

‘Nieuwe drugs zijn lucratief omdat de andere verboden zijn’

De nieuwe drugswet stop de ontwikkeling van nieuwe drugs niet. Ze worden juist lucratief, ziet voorzitter van stichting Drugsbeleid Raimond Dufour.

Beste VVD’er,

Beste VVD'er, 19 november is uw partijcongres. Vergeet daar de nieuwe drugswet niet te bespreken, want die ondermijnt de rechtsstaat.

De War on Drugs is dood. Leve de War on Drugs!

De ‘War on Drugs’ is mislukt. Betekent dat een ommezwaai in beleid? Nee. Een nieuwe drugswet gaat nog een stap verder en ondermijnt de rechtsstaat.

De war on drugs werkt niet. Toch komt er een nieuwe drugswet

Expert Kaj Hollemans spreekt zich uit tegen de nieuwe drugswet. Hij roept de overheid op: beter slim reguleren, dan dom verbieden.

Geflopte ondermijningsaanpak is zoveelste falen drugsbeleid

900 miljoen euro is verdampt zonder resultaat. Het is het zoveelste bewijs dat de War on Drugs failliet is, schrijft Nick Ottens.

Beperkte middelen

Na 25 jaar betrokkenheid bij het drugsbeleid is Dennis Lahey nog steeds overtuigd dat regulering beter werkt dan een verbod, juist voor de kwetsbaren.

Wie is er naïef?

In Op1 stelde minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid dat legalisatie een naïeve oplossing is voor de War on Drugs. Oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond Hans van Duijn vraagt zich af: wie is er echt naïef?

Psychedelica: van medicalisatie naar legalisatie?

Er is meer ruimte voor de medicinale toepassing van psychedelica. Is dit ook een eerste stap richting legalisatie van recreatief gebruik?

Er was eens… een sprookje over drugs

Deze week knalt #normaaloverdrugs met een compleet nieuwe campagne de wereld in: een sprookjesboek over drugs!

De glimlach van het drugsbeleid

Reguleren van drugs heeft de toekomst. Maar hoe? De sweet spot zit in het midden, waar drugsbeleid een glimlachgrafiek op je gezicht tovert.

Hoe komt dat ponypackje in je buideltas?

Kasper van Alphen: 'Verantwoord leven én bijdragen aan de drugswereld: het lijkt hypocriet. Maar kun je het de yogasnuivers kwalijk nemen?'

Laat je stem niet in rook opgaan!

Stel dat alle cannabisgenieters gaan stemmen, dan is dat van aanzienlijke electorale invloed. Doe dus de Cannabis-Kieswijzer!

Ik ben (geen) crimineel

Kevin: 'Ik zit niet te wachten om zelf gecriminaliseerd te worden door een minister die mij juist zou moeten beschermen.'

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten