Skip to main content

Blog

Filter

PVV veegt de vloer aan met gedoogbeleid

De PVV is de grootste geworden. Wat betekent dat voor de toekomst van het drugsbeleid? Goed nieuws! Als je tussen de regels doorleest tenminste.

Kan de ChristenUnie mee in de nieuwe moraliteit?

Jan Pieter Verweij van de ChristenUnie stelt dat het tijd is om morele grenzen te stellen. Maar wat is moreel? En kloppen zijn cijfers wel?

Weet wat je stemt!

Het drugsbeleid is geen onderwerp van gesprek in de campagne voor de verkiezingen van 2023. Hierdoor kunnen sommige partijen ongestraft blijven liegen, schofferen en bewijs negeren en daarmee het failliet beleid instant houden. Of erger.

Strijd tegen drugs richt zich steeds vaker op de burger

Burgers krijgen steeds vaker de schuld van drugscriminaliteit, ziet Kenan de Leeuw. Maar het is het systeem, inmiddels een angstvallig bekend verhaal.

‘Naïeve Rotterdamse campagne gevaarlijke onderschatting cocaïnehandel’

Recent verscheen in een column in het FD de suggestie dat gebruik van cocaïne door klimaatactivisten te linken is aan de golf van aanslagen met explosieven en liquidaties. ‘Borrelpraat’ volgens journalist Wim van de Pol (Crimesite).

Quarantaine is effectiever dan verbod op designerdrugs

De wetenschap en ervaringen uit het buitenland tonen aan dat een NPS-verbod niet effectief is. Bovendien is er een beter alternatief.

Het verbieden van drugs heeft gefaald, reguleer het veilig gebruik

Justitie gaat door met het verbieden van drugs. Normaliseer drugs, stelt Kaj Hollemans, dat is beter voor de gezondheid en drijft criminaliteit uit.

‘Breng drugsbeleid in lijn met de maatschappij’

Misdaadjournalist Jan Meeus pleit voor een drugsbeleid dat beter werkt en aansluit bij de huidige maatschappij. Ga dat gesprek nou eens aan!

‘We should be normalizing instead of stigmatizing’

Stef K. lived through addiction and now works at Correlation, a European network for harm reduction. Her main lesson: the importance of compassion.

‘Alcohol bewijst dat legaliseren de oplossing is’

De heftige, maar gereguleerde drug 'alcohol' zorgt niet voor maatschappelijke chaos. Hét argument om ook andere drugs te reguleren, vindt Minne Telman.

‘Maak van drugs weer een gezondheidsprobleem’

In augustus herhaalde De Volkskrant nog eens het criminaliteitsmantra. Psychotherapeut Han Smit ergert zich: drugs zijn ongezond, deal with thát!

‘Hogere straffen leiden niet tot minder uithalen’

Hogere straffen moeten het aantal uithalers verminderen. Strafrechtadvocaat Patrick van der Meij ziet het omgekeerde: het wordt alleen maar lucratiever.

Dom verbieden of slim reguleren?

Een drugsverbod zorgt niet voor minder gebruik en minder criminaliteit. Toch komt er een nieuw verbod aan op NPS. Het moet een keer afgelopen zijn.

‘De overheid heeft een zorgplicht voor drugsconsumenten’

Het verschil tussen medicijn (legaal) en drug (illegaal) is toezicht, ziet wethouder van Waterland Roland Wolters. De staat heeft de plicht dat te regelen.

‘Regulering van edibles zou ongelukken verminderen’

De markt voor cannabis-edibles is nu een wilde westen, ziet oprichter van cannabisindustrie.nl Mauro Picavet. Waar zijn de regels?

Een zorgelijk, nieuw fenomeen wordt genormaliseerd

Hoe pak je een gevaarlijk nieuw verschijnsel aan, vraagt D66-kamerlid Joost Sneller. 5 miljoen gebruikers en een enorme industrie. Is dat te reguleren?

Er is helemaal geen nieuwe drugswet nodig

NPS zouden gevaarlijk zijn. Maar is dat wel zo, vraagt farmacoloog Inge van Ulden zich af. En is verbieden dan de beste oplossing?

‘Handhaving van de nieuwe drugswet is puur gokken’

Ex-politieman Hans van Duijn ziet een absurd effect van de nieuwe drugswet: handhaving is voor de politie compleet onrealistisch.

‘Nog meer verdachten vrijuit dankzij nieuwe drugswet’

Als het Openbaar Ministerie keuzes moet maken, kiest het steevast voor drugszaken. Een scheve verhouding, signaleert journalist Nick Ottens.

De war on drugs werkt niet. Toch komt er een nieuwe drugswet

Expert Kaj Hollemans spreekt zich uit tegen de nieuwe drugswet. Hij roept de overheid op: beter slim reguleren, dan dom verbieden.

Tweede Kamer, ik heb een paar vragen

Evi Jong vraagt de Tweede Kamer namens alle jongeren: waarom zou een NPS-verbod haar beschermen? Ze wil voorlichting!

Campagne: Wat stemt de Tweede Kamer?

De campagne tegen de nieuwe drugswet draait op volle toeren. Help ons met stickers en blogs en spread the word!

A.L. Cohol: ‘Tweede Kamer, Chapeau!‘

Waarom zou je drank verkiezen boven drugs? Zelfs lobbyist A.L. Cohol zou het niet weten. Gelukkig weet de Tweede Kamer het wel!

O.N. Dermijning: ‘Slim gespeeld, Tweede Kamer!’

Voor O.N. Dermijning kan het verbod op NPS er niet snel genoeg komen. 'U legt de verantwoordelijkheid bij het individu. Slim gespeeld!'

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten