Skip to main content

Vandaag lanceerde het CDA zijn nieuwe visie op het Nederlandse drugsbeleid, waarbij de partij pleit voor een veel hardere aanpak van de drugscriminaliteit in Nederland. Als het aan het CDA ligt, krijgt iemand die straks wordt gepakt met harddrugs op zak direct een boete. Bij een tweede keer volgt een taakstraf. Dat klinkt allemaal prachtig, maar een dergelijke repressieve aanpak heeft nog nooit enig effect gehad. Sterker nog, het probleem wordt er alleen maar groter door. Los van de onmogelijkheid om zo’n verbod te handhaven, blijkt dat dit soort harde maatregelen alleen maar leiden tot meer criminaliteit en meer incidenten.

Kijk ook eens over de grens: meer repressie werkt niet, meer reguleren werkt wel. Het wordt tijd om een normaal en volwassen debat over drugs te voeren en te kijken naar een andere aanpak, waarbij we vooral kijken naar wat werkt. Vandaar dat wij de campagne #normaaloverdrugs zijn gestart. Ons doel is een volwassen debat dat past bij de complexiteit van het onderwerp. We blijven weg bij ideeën, die al keer op keer gefaald hebben, en beginnen bij de erkenning dat het huidige drugsbeleid niet werkt.

Overigens presenteert het CDA ook ideeën die wél de moeite waard zijn om verder te onderzoeken, zoals grootschalige voorlichtingscampagnes, voorlichting samen met verslavingszorg, goed opgeleide zorgprofessionals, een teruggeeffonds met afgepakt crimineel geld en een sociaal offensief om het ronselen van jongeren voor de drugscriminaliteit tegen te gaan. In combinatie met gedegen regulering kunnen we met deze ideeën de drugscriminaliteit tegengaan.

Visie en reactie

Lees de drugsvisie van het CDA: Drugs als maatschappelijk probleem

Initiatiefnemer van #normaaloverdrugs Jochem Janssen reageerde in het radioprogramma Spraakmakers op het voorstel van het CDA: “Druk zetten op iets wat van het CDA eigenlijk niet mag bestaan werkt averechts.” Kijk en luister het fragment:

In de poll bij het radioprogramma was 61% het oneens met het plan om het bezit van harddrugs strafbaar te maken.

En wat er verder over geschreven werd:

Xtc-pilletje of pakje cocaïne op zak? CDA wil het niet meer gedogen (NOS – en alle andere nieuwsmedia)

Drugsaanpak pr-middel voor politieke partij: ‘Het is profileringsdrang’

(foto: website CDA)

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten