Skip to main content

De nieuwe drugswet ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen, schoffeert de wetenschap en er zijn nog veel meer redenen waarom de nieuwe drugswet een slecht idee is. In een serie van blogs laten we daarom experts aan het woord om politici wakker te schudden, want die kunnen de wet nog tegenhouden! Machteld Busz, voorzitter van hulpverleningsorganisatie stichting Mainline en Drugsmuseum Poppi.

‘Wie zit er te wachten op deze nieuwe drugswet?’

Mijn eerste reactie op het nieuwe drugsverbod? ‘Mm, ok. Is dit zinvol?’ De wet mist noodzaak en visie. Ik mis een breder gesprek over drugs in de samenleving.

Verdere criminalisering

Ik ben in het algemeen geen voorstander van het criminaliseren van drugs. Verbieden komt de volksgezondheid niet ten goede. En het kan juist meer kwetsbare mensen onevenredig raken.

'De nieuwe drugswet mist noodzaak en visie'

Reguleren is namelijk geen ‘elitehobby’ zoals sommigen denken. Juist gemarginaliseerde groepen – mensen die op straat leven of mentale gezondheidsproblemen hebben – lijden onder criminalisering. Zij zijn in dit systeem overgeleverd aan dealers; worden als minderwaardig behandeld, komen veel in aanraking met de politie; en moeten de hele dag husselen om aan geld te komen om de middelen te kopen waar zij van afhankelijk zijn.

Verwacht effect: 0

De nieuwe drugswet doet daar weer een schepje bovenop. Als het doel is gebruikers te beschermen, dan is het netto-effect van de wet waarschijnlijk 0. Het gaat hier bovendien om stoffen die helemaal niet in zwang zijn in Nederland. Er is slechts een kleine groep consumenten, bij wie nauwelijks incidenten plaatsvinden en die hun gedrag nauwelijks zullen aanpassen nadat de wet in werking treedt. Zij weten hun voorkeursmiddelen toch wel te vinden.

Gaat het dan om het vergemakkelijken van handhaving? Dat lijkt mij juist een nachtmerrie met deze ingewikkelde chemische structuren en de vele uitzonderingen voor legale toepassingen.

'De nieuwe drugswet lijkt er alleen te komen om te laten zien dat drugsgebruik “moreel slecht" is'

Armoedige redenering

Dus, wie zit op de nieuwe drugswet te wachten? De wet is niet doordacht met de praktijk in het achterhoofd. Hij lijkt er alleen te komen om te laten zien dat druggebruik ‘moreel slecht’ is. Dat is een armoedige redenering voor nieuwe wetgeving.

Machteld Busz,
Voorzitter van stichting Mainline en Drugsmuseum Poppi

Laat je verder informeren

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…

Vele van onderstaande argumenten zijn gebaseerd op rapporten van RIVM (rapport), Parlement en Wetenschap (rapport), de Raad van State (advies) de Nationale Orde van Advocaten (advies) en denktank DrugsDialoog (panel). Lees verder…

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten