Skip to main content

Psychedelica kunnen de geest genezen. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar het is hard nodig. Meer dan een half miljoen Nederlanders kampt met depressie. In 2021 was 25% van de jongeren psychisch ongezond en werden 15% meer zelfmoorden gepleegd. Alles wat de mentale gezondheid zou kunnen verbeteren, moeten we dus met beide handen aangrijpen. Zeker als je bedenkt dat de huidige antidepressiva bij 30% van de patiënten niet werken. Hoog tijd om in de potentie van drie psychedelica te duiken: MDMA, psilocybine en ketamine.

Psychedelica bevatten een enorm medicinaal potentieel

MDMA

MDMA blijkt extreem effectief voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). De drug zorgt dat patiënten tijdens therapie eenvoudiger bij hun weggedrukte gevoelens komen. Volgens Amerikaans onderzoek herstelt 83 procent volledig van de klachten! En dat terwijl in de psychiatrie normaal gesproken het woord ‘genezing’ nauwelijks voorkomt.

De politiek heeft het gezien. In het regeerakkoord staat dat een commissie zal adviseren over ‘de voor- en nadelen van medicinaal gebruik’. Met een beetje goede wil staat MDMA over een paar jaar als medicijn geregistreerd.

Normaliter komt genezing in de psychiatrie nauwelijks voor

Psilocybine

Het stofje psilocybine zit in sommige truffels en paddenstoelen, oftewel paddo’s. Het lijkt vanaf een dosering van 25 mg al te helpen bij het behandelen van depressie. In een recente studie van o.a. het Utrechts Medisch Centrum (UMC) was de depressie bij meer dan een derde van de patiënten na een week verdwenen of in ieder geval sterk verminderd. Bij een kwart was dit na 12 weken nog steeds het geval.

Het is veelbelovend onderzoek. De Nederlandse GGZ-groep Depressie hoopt dan ook dat psilocybine binnen vijf tot zeven jaar tot de verzekerde zorg behoort. Dat mag wat ons betreft best nog wat sneller!

Ketamine

Ketamine heeft twee levens: als partydrug en als pijnstiller. Er komt nog een derde leven aan: als depressiekiller. De eerste mensen met een depressie zijn al behandeld met een infuus, drankje of neusspray. Het Amerikaans en Europees geneesmiddelenbureau heeft de neusspray al goedgekeurd als antidepressivum. Robert Schoevers, hoogleraar psychiatrie in het UMCG, pleit ervoor de neusspray zo snel mogelijk in het basispakket van zorgverzekeraars op te nemen.

Stop ketamine-neusspray in het basispakket

Maar er zijn ook zorgen. De effecten op de lange termijn zijn minder goed onderzocht en het imago van ‘partydrug’ geeft ketamine een slechte naam. De prijs van het medicijn lijkt bovendien tientallen, zo niet honderden keren hoger te worden dan van ketamine op de illegale markt. Er is dus snel beleid nodig.

Schiet op!

Het zijn stuk voor stuk mooie ontwikkelingen, maar ze hebben een rauw randje. Want waarom komt dit onderzoek allemaal uit de laatste 5 jaar, terwijl de voordelen van psychedelica al zo lang bekend zijn? In de jaren 50 werden ze al onderzocht door psychiaters, met veelbelovende resultaten. In de jaren zeventig werd al druk geëxperimenteerd met psychiatrische toepassingen van MDMA. Mensen die in een concentratiekamp hadden gezeten vonden tot 1987 heil in de behandeling met LSD bij wijlen ­psychiater Jan Bastiaans.

De ommekeer heeft lang geduurd, en je raadt al waarom: er wordt niet normaal gedaan over drugs. Uitwassen in het niet-medicinale circuit waren genoeg om de drugs geheel te verbieden. Ze werden in het hoekje ‘gevaarlijk en slecht’ gezet en de potentiële voordelen deden er niet meer toe.

Je raadt al waarom onderzoek lang op zich liet wachten: men doet niet normaal over drugs

Gelukkig klinkt de stem om dat te veranderen steeds luider. Vorig jaar nog schreven 20 vooraanstaande wetenschappers een manifest voor een landelijk onderzoeksprogramma om psychedelica versneld te evalueren. #normaaloverdrugs roept daar graag bij: schiet op! Hoe eerder we mensen kunnen helpen, hoe beter.

Bronnen

Parool, Metro, NOS, CBS, Volksgezondheid en zorgMedisch ContactUMC

PS: Cannabis

Medicinale wiet is in Nederland al legaal. Dit wordt echter vooral gebruikt tegen lichamelijke klachten: om pijn te verlichten bij multipele sclerose (MS) en chronische zenuwpijn en tegen misselijkheid, verlies van eetlust, glaucoom, tics en epilepsie.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten