Skip to main content

De meeste drugs zijn verboden in Nederland. Het doel: de bevolking beschermen tegen risicovolle stoffen en de daarmee samenhangende criminaliteit. Maar dit doel wordt niet gehaald. Elk jaar gaat er meer belastinggeld naar drugsbestrijding, maar drugs zijn goedkoper en makkelijker te krijgen dan ooit. Ondertussen worden criminelen steeds rijker en gewelddadiger. Verbieden is dus niet de oplossing.

De nieuwe drugswet

Toch gaat de politiek gewoon door met verbieden. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer de nieuwe drugswet: een verbod op grote groepen ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen’ (NPS). Deze stoffen zijn ‘nieuw’, dus er is nog niet aangetoond of ze daadwerkelijk schadelijk zijn en/of effect hebben op je bewustzijn. Ze worden uit voorzorg verboden – terwijl een verbod nog nooit heeft gewerkt.

Deze nieuwe drugswet is de druppel die de emmer doet overlopen. Deskundigen uit allerlei vakgebieden (wetenschap, rechtspraak, beleid, hulpverlening, politie) spreken zich uit tegen deze wet. De wet werkt niet. In de praktijk leidt invoering van deze wet tot het gebruik van zwaardere en vervuilde drugs, hetgeen leidt tot meer incidenten. Daarnaast vindt er een verschuiving plaats naar de illegale markt.

Slim reguleren

Maar drugs zijn toch gevaarlijk? Moeten we die dan gewoon in de supermarkt verkopen? Nee, we moeten ze slim reguleren. We kunnen NPS bijvoorbeeld tijdelijk in quarantaine plaatsen zodat we eerst kunnen onderzoeken. En als ze veilig genoeg zijn, kunnen we ze verkopen, onder bepaalde voorwaarden. Denk aan een leeftijdsgrens (zoals bij alcohol), controle op de kwaliteit (zoals bij medicijnen) of een maximale hoeveelheid per aankoop (zoals bij cannabis).

Bovendien levert de legale verkoop van drugs belastinggeld op. Daar kunnen we voorlichting en preventie van betalen. Maar met dit geld kunnen we nog veel meer doen, bijvoorbeeld bibliotheken of zwembaden van betalen of investeren in het onderwijs. Op die manier verdwijnt het geld niet in de zakken van criminelen, maar komt het ten goede aan de gemeenschap.

Wat kun jij doen?

Twijfel jij ook of het huidige drugsverbod moet blijven? Doe dan met ons mee!

1. Informeer jezelf
Lees onze expertblogs, argumenten en factsheet, zodat jij weet waar het écht over gaat.

2. Deel de boodschap
Deel onze campagne op social media (Instagram, X & Facebook), praat erover met vrienden en familie en plak onze stickers overal in jouw dorp of stad. Je kunt ook aan de campagne doneren, zodat wij online en offline kunnen blijven adverteren.

3. Mail politici
De behandeling van de nieuwe drugswet staat voor de deur en het is verkiezingstijd. Hét moment om politici te laten horen wat jij van het drugsbeleid vindt! Wij hebben een standaardbrief gemaakt die je naar wens kunt aanpassen. Hier vind je alle Tweede Kamerleden en hun e-mailadressen.

Samen stoppen we de nieuwe drugswet!

Alle drugs legaal?

Stoppen van de nieuwe drugswet is de eerste stap. Maar wij denken dat ook andere drugs moeten worden gelegaliseerd en gereguleerd. Wil je weten waarom? Lees onze argumenten, 75 mythes over drugsbeleid of de factsheet.

Hoe moet die nieuwe wereld er dan uit zien? Daarvoor hebben wij de wijsheid niet in pacht. Dáár zou het debat over moeten gaan! Misschien geeft ons sprookjesboek inspiratie.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten