Skip to main content

Deze week knalt #normaaloverdrugs met een compleet nieuwe campagne de wereld in: een sprookjesboek over drugs! Elke minister, staatssecretaris, kamerlid, gemeenteraadslid en vele mediapersoonlijkheden krijgen het boek ‘De middelen van de koning’ op de deurmat. Zorgen zij dat Nederland lang en gelukkig zal leven?

‘De middelen van de koning’ is een nieuwe poging van #normaaloverdrugs om de discussie over het drugsbeleid op gang te brengen. We hebben hard gewerkt om met scherpe teksten van onze copywriter en prachtige illustraties van Darrin Umboh een boek te maken dat je echt wilt hebben – en natuurlijk ook wilt lezen.

Het boek volgt een koning die tegen allerlei problemen aanloopt in zijn rijk. Hij kampt met een oneindig sneeuwgevecht (cocaïne), een ondoorgrondelijke drang naar een suikerkick (xtc) en een onbegrijpelijke appelbusiness (wiet). Het gaat over de strijd tégen criminelen en vóór de volksgezondheid. Over verdovende middelen en middelen ter bestrijding. Over de verwarring in het beleid en het beleid van verwarring. De harde aanpak van de koning lijkt niet te werken, maar misschien weet de prins raad?

Fantasie-injectie

Waarom kozen we voor een sprookjesboek? Om de fantasie te prikkelen natuurlijk! De kabinetten Rutte zetten al jarenlang in op hetzelfde, fantasieloze beleid van verbieden en hard aanpakken, maar dit beleid werkt niet. Al zijn de intenties nog zo goed, het behaalt de gestelde doelen van minder gebruik en minder illegale productie van drugs niet. Integendeel, de kosten voor drugsbestrijding lopen op, terwijl drugs goedkoper en makkelijker te krijgen zijn dan ooit. Toch lijken (sommige) regeringspartijen niet van hun standpunt te willen of kunnen wijken.

Enter: het sprookjesboek. Als er één plek is om buiten de lijntjes te denken, dan is het wel in een fantasiewereld. ‘De middelen van de koning’ is een gedachte-experiment, een fantasie-injectie in een vastgelopen discussie. Het stimuleert de lezer om buiten de kaders te denken en biedt ruimte in een discussie waar veranderen van standpunt als zwakte wordt gezien.

Een reden om te praten

Er zijn geen simpele oplossingen voor de drugsproblematiek. Eén sprookjesboek gaat niet alles oplossen. Maar het kan wel een nieuw begin zijn. Een reden om over het drugsbeleid te praten. Niet met vooroordelen en taboes, maar met een open blik. Dat is voor ons de kern van #normaaloverdrugs.

Wij geloven dat een beter drugsbeleid mogelijk is. En dat met een andere benadering zowel de veiligheid als de volksgezondheid erop vooruit kunnen gaan. Dus lees het sprookje, denk erover na en deel je gedachtes. Samen komen we tot een beter drugsbeleid!

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten