Skip to main content

Gastblog

Het is tijd voor meer stemmen in het gesprek. #normaaloverdrugs is begonnen met een knal van eigen bodem, nu horen we graag van anderen die zich het drugsbeleid aantrekken. Ook een blog schrijven? Kijk hier voor de voorwaarden en stuur hem in!

Nog geen anderhalve maand zit Dilan Yeşilgöz-Zegerius als minister Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer en nu zegt ook zij dat iedereen die een vrolijk gekleurde partypil of een zakje poeder bij de nachtapotheker vandaan haalt, verantwoordelijk is voor alle ellende die wordt geassocieerd met de drugswereld: ondermijning, corruptie, bedreiging. Daarmee zou de drugsgebruiker zelfs medeplichtig zijn aan de dood van Peter R. de Vries. Maar waar pleitte hij voor? Legalisering. Ook zijn zoon Royce de Vries spreekt zijn afkeer uit over de uiting van de minister.

Ik denk persoonlijk niet dat er ook maar één enkele gebruiker graag op zoek is naar contacten binnen de criminele wereld of het sponsoren hiervan. Aankloppen bij je dealer is een noodzakelijk kwaad wil je die pil of dat grammetje poeder in je zak krijgen. Tegelijkertijd zit niemand erop te wachten dat je, wanneer je die paar eurobriefjes overhandigt voor je partymedicatie, zelf ook tot de criminele wereld gaat behoren.

Geen enkele gebruiker sponsort graag de criminele wereld

Ik in ieder geval niet, ik heb totaal niet het gevoel dat ik bij die wereld pas. Zelfs niet met 10 XTC pillen op voorraad en een liter GHB in de ijskast. Dat ik mezelf dan crimineel zou moeten noemen, komt niet in mij op. Maar voor de wet ben ik het wel. Het zijn ‘dealerhoeveelheden’. Dat het voor eigen gebruik is over een langere tijd, daar is geen kopje voor in de wet.

Waarom ik deze hoeveelheden in huis heb gehad? Mede om zo min mogelijk met criminaliteit te maken te krijgen. Ook om de dealer in kwestie minder gevaar te laten lopen. Tenslotte kost 100 keer 10 ml afleveren veel meer risico – en mij meer geld – dan een liter.

Ik vind drugsdealers, drugsproducenten, grondstofleveranciers, pillenpersers, gramwegers of welke functies je dan ook allemaal kunt vervullen in een nachtapotheek, absoluut niet behoren tot criminelen. Drugs is naar mijn mening van eenzelfde kaliber als alcohol, wat gewoon in elke supermarkt te krijgen is. We hebben het amper over de hoeveelheid alcoholisme in Nederland, die menig lever doet begeven, waardoor menig domme autobestuurder ongelukken veroorzaakt, en die nog veel meer problemen veroorzaakt. Kassières, druivenboeren en bierbrouwers vinden we geen criminelen. Maar als een festivalganger één pil in zijn zak heeft, dan is hij een aan moord-medeplichtige crimineel! Die ‘drugsgebruiker’ moet daar maar eens heel diep over nadenken…

Kassières, druivenboeren en bierbrouwers vinden we geen criminelen. Waarom de festivalganger wel?

Misschien moet juist de overheid eens echt nadenken en normaal gaan doen over drugs. Want alcoholverslaving is niet normaal, net als een drugsverslaving voorkomen moet worden. En beide horen in het verkeer niet thuis.

Ik zit niet te wachten om zelf gecriminaliseerd te worden door een minister die mij juist zou moeten beschermen. Dus beste minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, zullen we het eens hebben over alle mensen die er direct en indirect aan onderdoor gaan dat drugs nog altijd niet zijn gelegaliseerd? Dat u een crimineel circuit in stand houdt rond een product waar duidelijk vraag naar is? En dat u dit niet wil snappen? Hoeveel betekent mijn veiligheid als gebruiker echt voor u? Of ben ik echt zo crimineel als de wet voorschrijft?

Kevin

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten