Skip to main content

‘Mama kabinet, ik wil een verbod. Doe het nou. Ik wil zo graag die spullen afpakken. Toe nou. Ik wil het ik wil het ik wil het.’

Zo klinkt het Openbaar Ministerie als het om drugs gaat. Want alle drugs zijn inherent slecht toch? En alles wat erop lijkt moet toch worden verboden? Waar rook is, is vuur!

Of een verbod ook effectief is, doet er niet toe. Of deskundige instanties als LEAP NL (politie), Mainline (hulpverlening) of wetenschappers er heil in zien, lekker boeien. Of de rechtsstaat op het spel staat, het boeit het OM geen reet.

Er moet bloed vloeien

Het OM wil bloed zien. Het heeft de producenten van legale stoffen al veroordeeld als criminelen, ze kunnen ze alleen niet oppakken. Waarom niet? OMDAT ZE NIETS TEGEN DE WET DOEN. Dus blijft het OM zeuren. ‘Toe, kabinet, ik heb die nieuwe drugswet echt nodig. Anders ga ik schreeuwen.’

Vorige week nog besloot een rechter in Noord-Holland een ondernemer in Zaandam zijn spullen terug te geven. Het OM had zijn spullen onterecht in beslag genomen, want de ondernemer had niets tegen de wet gedaan. Fair enough, zou je denken. Het recht zegeviert. Maar wat doet het OM? Het gooit een persbericht eruit met de strekking: criminelen gaan vrijuit.

OM, gedraag je!

Wie gaat het OM vertellen dat er meer is dan het eigen gelijk? Dat je niet zomaar eigen rechter kunt spelen? Dat maatregelen ook nadelen kunnen hebben, dat je die moet afwegen, nuances moet zoeken en dat je soms ook even vanuit een ander perspectief moet kijken? Het OM heeft een strenge ouder nodig die zegt: ‘Gedraag je. Ga maar in de hoek staan. Denk diep na en kom pas terug als je weet wat je hebt gedaan.’

Verwacht het niet van dit kabinet. Dat dreint alleen maar mee met het kind. Dus, Tweede Kamer, het is aan jullie. Recht jullie rug en stop de nieuwe drugswet!

Alle drugs legaal?

Stoppen van de nieuwe drugswet is de eerste stap. Maar wij denken dat ook andere drugs moeten worden gelegaliseerd en gereguleerd. Wil je weten waarom? Lees onze argumenten, 75 mythes over drugsbeleid of de factsheet.

Hoe moet die nieuwe wereld er dan uit zien? Daarvoor hebben wij de wijsheid niet in pacht. Dáár zou het debat over moeten gaan! Misschien geeft ons sprookjesboek inspiratie.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten