Skip to main content

Gastblog

Het is tijd voor meer stemmen in het gesprek. #normaaloverdrugs is begonnen met een knal van eigen bodem, nu horen we graag van anderen die zich het drugsbeleid aantrekken. Ook een blog schrijven? Kijk hier voor de voorwaarden en stuur hem in!

Volgens minister-president Rutte zijn drugs ‘gewoon troep’ en zijn druggebruikers ‘idioten’. Het lijkt me geen argument om iets voor een ander te verbieden, maar maakt wel duidelijk op welk niveau de premier het drugsdebat wil voeren.

Als argument geeft hij aan dat ‘druggebruikers bloed aan hun handen hebben’. Zou kunnen wanneer bijvoorbeeld de cocaplant slechts geoogst kan worden met een levensgevaarlijk kapmes, maar bij geen enkel productieproces van welke drug dan ook vloeit bloed.

Dat bloed zou aan de handen kleven omdat er in de drugsbranche veel mis is en er bijvoorbeeld afschuwelijke moorden plaatsvinden. Deze misstanden zijn echter puur en alleen het gevolg van de illegale status van drugs. De snoepindustrie zou er ook mee te maken krijgen wanneer suiker illegaal werd, en in de legale alcoholindustrie is er bijvoorbeeld ook geen sprake van.

De snoepindustrie zou er ook mee te maken krijgen wanneer suiker illegaal werd

Dus dient de vraag gesteld te worden of dat verbod wel juist is. Voorstanders claimen de volksgezondheid te dienen, maar negeren al jarenlang de signalen van zowel hulpverleners als medische wereld dat dit juist een averechts effect heeft. Sterker nog: wetenschappelijk onderzoek naar drugs en drugsbeleid wordt veelal gemanipuleerd en herschreven om door politici gewenste uitkomsten te krijgen (zoals bijvoorbeeld uit de WODC-affaire bleek), en wordt anders wel genegeerd.

Het drugsbeleid is een van de weinige beleidsterreinen waar doelstellingen compleet ontbreken, of het moet de illusie zijn dat alle drugs op een dag verdwijnen. Dat zal nooit gebeuren. Onafhankelijk van welk beleid er is, worden drugs in alle landen en culturen, in alle lagen van de bevolking en in alle tijden gebruikt. Wie de volksgezondheid en andere nadelige gevolgen voor de samenleving serieus neemt, zou moeten kijken hoe je de ketens van de verschillende drugssoorten kunt organiseren qua productie, distributie en consumptie. Dat betekent legaliseren, en waar nodig reguleren.

Het drugsbeleid is een van de weinige beleidsterreinen waar doelstellingen compleet ontbreken

Zodat die ‘troep’ bij die ‘idioten’ komt zoals die ‘troep’ sowieso wel bij die ‘idioten’ komt, maar dan zonder dat advocaten worden vermoord, rechtsketens vastlopen, hele sectoren worden geterroriseerd, landen gedestabiliseerd, en de verschillende drugs de minst schadelijke effecten voor de gebruikers hebben.

Maar dat debat wordt telkens vermeden en weggewoven met kinderlijk dogmatische oneliners. Voor dergelijke politici past slechts één woord: idioten.

Zolang politici het legaliseringsdebat vermijden, hebben zij bloed aan de handen.

Dennis Lahey

Directeur Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

 

Dit artikel verscheen eerder in Spuit 11 winter 2021/22, tijdschrift van de Belangenvereniging Druggebruikers MDHG.

 

 

(Foto door Christian Diokno via Pexels)

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten