Skip to main content

Het is om je voor te schamen. Terwijl in Ecuador drugsbendes scholen aanvallen, roepen politici hier dat drugsconsumenten zich ‘bewuster zouden moeten zijn’ van de criminele wereld die achter hun pil of lijntje schuilgaat. ‘Jouw lijntje, zijn liquidatie’, riep de gemeente Rotterdam. En de hypocrisie van de yogasnuiver of havermelkdrinker is het ergst. Want dezelfde types die pleiten voor duurzame en bewuste consumptie, gaan zich te buiten aan genotsmiddelen op een festival.

Voor het gemak vergeten deze politici even wat de echte reden is voor de criminele wereld achter drugs: het drugsverbod. Het verbod is wat de handel zo lucratief maakt. Want als er vraag is naar een illegaal product, kun je een hoge prijs vragen.

Daarom is het niet de consument, maar het systeem dat de boosdoener is. Je kunt als individu een verantwoordelijke keuze proberen te maken, maar zonder overheidsingrijpen is dat een druppel op een gloeiende plaat. En net als bij andere producten waar ‘bewuste consumptie’ lastig is, is het aan de andere kant van de wereld waar de grootste slachtoffers vallen.

Verbod schadelijker dan oorlog

Een groot deel van de in het Westen geconsumeerde drugs is afkomstig uit Zuid-Amerika. Toch voert het Westen onder leiding van de Verenigde Staten hier al decennialang een war on drugs. Belangrijke operaties vonden plaats in Panama, Colombia, Mexico en andere Midden-Amerikaanse staten. Hier werden eeuwenlange tradities van inheemse bevolkingsgroepen gecriminaliseerd, minderheden gestigmatiseerd en de autonomie van hele landen ter zijde geschoven.

'Zuid-Amerika voelt elke dag de gevolgen van ons drugsbeleid'

Deze landen voelen elke dag de gevolgen van ons drugsbeleid. Elke poging om de drugshandel bij ons de kop in te drukken, mondt daar uit in meer afpersing van lokale boeren en meer geweld. Kijk maar naar Ecuador: in de Rotterdamse havens is halverwege 2023 al evenveel cocaïne onderschept als in geheel 2022. Op 13 juli werd hier de grootste drugsvangst ooit gedaan: 8064 kilo cocaïne uit Ecuador. De laatste dagen bereikt drugsgeweld een nieuw hoogtepunt: de noodtoestand is uitgeroepen en drugsbendes trekken plunderend en schietend door de steden.

Niet voor niets riep Juan Manuel Santos, de president van Colombia, tijdens zijn acceptatiespeech voor de Nobelprijs voor de Vrede de wereld op een ander drugsbeleid te voeren. “De manier waarop de war on drugs gevoerd wordt, is schadelijker dan alle huidige oorlogen samen.”

Fairtrade cocaïne

Vaak wordt de roep tot legalisering en regulering afgedaan als filosofische borrelpraat. In de ‘echte wereld’ zou Nederland te klein zijn voor dat soort experimenten. ‘Dat zou je internationaal moeten aanpakken’ wordt een excuus om niets te veranderen.

'Pleit voor een andere aanpak. Onderzoek fairtrade cocaïne, CO2-neutrale xtc en biologische wiet'

Maar juist de internationale gevolgen zijn reden om als Nederland de nek uit te steken en nationaal en internationaal te pleiten voor een andere aanpak. Ga in gesprek met de overkant van de Atlantische Oceaan. Sluit je aan bij de landen die roepen om een einde aan de war on drugs. Onderzoek fairtrade cocaïne, CO2-neutrale xtc en biologische wiet.

Nederland is met zijn verbod gebruiker van de war on drugs. We zouden ons eens bewust moeten zijn van de gevolgen van dat gebruik.

Alle drugs legaal?

Stoppen van de nieuwe drugswet is de eerste stap. Maar wij denken dat ook andere drugs moeten worden gelegaliseerd en gereguleerd. Wil je weten waarom? Lees onze argumenten, 75 mythes over drugsbeleid of de factsheet.

Hoe moet die nieuwe wereld er dan uit zien? Daarvoor hebben wij de wijsheid niet in pacht. Dáár zou het debat over moeten gaan! Misschien geeft ons sprookjesboek inspiratie.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan.
Dit veld is vereist.