Skip to main content

Gastblog

Het is tijd voor meer stemmen in het gesprek. #normaaloverdrugs is begonnen met een knal van eigen bodem, nu horen we graag van anderen die zich het drugsbeleid aantrekken. Ook een blog schrijven? Kijk hier voor de voorwaarden en stuur hem in!

Stel dat alle cannabisgenieters gaan stemmen…

…dan is dat van aanzienlijke electorale invloed. 

Deze vaststelling leidde in 2010 tot de Cannabis-Kieswijzer, een online kieswijzer die vertelt hoe cannabisvriendelijk de politieke partijen zijn. Koos Zwart, wiens levenswerk het was om het gedoogbeleid te beschermen en uit te bouwen, was hiervoor de grondlegger. Hij adviseerde de vereniging Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) om aan opkomstbevordering te doen bij lokale en landelijke verkiezingen. Want, drugsbeleid is immers een politieke kwestie.

Dit is inmiddels meer dan 12 jaar geleden.

Stem cannabisvriendelijk

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 kon voor het eerste gebruik gemaakt worden van de Cannabis-Kieswijzer. Jeroen Bos (oud-bestuurslid PCN), Koos Zwart en ik verzorgden de redactie van het platform. Wij informeerden op onze website over hoe cannabisvriendelijk de politieke partijen zijn. Dit maken we onder meer duidelijk aan de hand citaten uit de verkiezingsprogramma’s.

Ook speelt de Cannabis-Kieswijzer vanaf die tijd een centrale rol in de opkomstbevorderingsacties van coffeeshopbedrijven en –ondernemersverenigingen. Op posters, flyers, folders, filtertipboekjes, jointdoosjes en op hun websites werd opgeroepen om cannabisvriendelijk te stemmen. Ook andere cannabis(consumenten)-organisaties en – websites verwezen naar de informatie van cannabis-kieswijzer. 

Laat je stem niet verdampen!

We werken daarbij steeds met de slogans: Laat je stem niet in rook opgaan, Stem bewust, Ga stemmen! Stem cannabisvriendelijk. Laat je stem niet verdampen!

Uiteraard is de kieswijzer ook klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag 16 maart. Dus ook dit jaar geldt: Laat je stem niet in rook opgaan! Ga stemmen! Stem cannabisvriendelijk! 

Gerrit Jan ten Bloemendal


Over de Cannabis-Kieswijzer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, 2012, 2017, 2021, de Provinciale Statenverkiezingen van 2011, 2015 en 2019, de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, 2013, 2014, 2017, 2018 en 2022 en de verkiezingen voor het Europese Parlement van 2014 en 2019 heeft de redactie van cannabis-kieswijzer (objectieve) informatie verstrekt en beschikbaar gemaakt over de verkiezingen zelf en de cannabisvriendelijkheid van de deelnemende partijen. 

Koos Zwart is in 2014 overleden. Zijn laatste geesteskindje was de Stichting Maatschappij en Cannabis: een ‘plek’ waar de website Cannabis-Kieswijzer onafhankelijk en objectief zou kunnen blijven voortbestaan en zich ontwikkelen. Jeroen Bos, Lisa Lankes en Gerrit Jan ten Bloemendal vormen sinds medio 2014 het bestuur van de Stichting Maatschappij en Cannabis (SMC). De stichting met ANBI-keurmerk heeft mede ten doel het voor algemeen publiek verzamelen, analyseren en ontsluiten van informatie op het gebied van o.a. het lokale beleid ten aanzien van legale en illegale drugs, waaronder met name cannabis (hasj en wiet). Het bestuur van het SMC en de redactie van de Cannabis Kieswijzer wordt bij haar werkzaamheden professioneel ondersteund door drs. Hester Kooistra.

De stichting Maatschappij en Cannabis werkt samen met andere organisaties, zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 – waarbij deze stichting mede de CannaStemBus-campagne faciliteerde evenals Cannabis-Stemadvies.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten