Skip to main content

Manifest

#normaaloverdrugs

Normaal over drugs betekent dat je drugs behandelt als iets wat mensen willen, iets wat onderdeel is van het menselijk bestaan. Die erkenning is de basis. Vanuit dat inzicht kunnen we effectieve maatregelen nemen om criminele en medische excessen tegen te gaan. Alleen als we normaal doen over drugs, is constructieve discussie over het drugsbeleid mogelijk.

Normale drugsconsumptie is geen gewoonte. Het is ook geen overbodige luxe. Het vindt in alle eeuwen en in alle culturen plaats. De mens heeft een oerverlangen om af en toe de remmen los te laten. Om stoom af te blazen van de dagelijkse verantwoordelijkheden.

Welke ervaring iemand uit drugs wil halen, verschilt per persoon. Daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten drugs. Van het ene middel krijg je een oppepper, het ander helpt je juist om rustig te worden. Ook zijn er middelen die je creativiteit laten stromen of nieuwe inzichten geven.

Er zijn wel kaders nodig om zo veilig mogelijk los te kunnen gaan. De effecten van drugs kunnen gaaf zijn, maar elke medaille heeft twee kanten. Een wetenschappelijke commissie heeft alle positieve en negatieve effecten van drugs in kaart gebracht. Deze kennis moet ruim beschikbaar zijn voor iedereen, hoog- en laagopgeleid. Als recreatieve drugsconsument weet je zelf wat wel en niet bij je past.

Als we normaal doen over drugs, kan de keten van productie tot consumptie transparant en goed georganiseerd zijn. Voor een fijne en veilige drugservaring is de juiste dosis van de werkzame stof essentieel. Daarom maken straks alleen gecertificeerde bedrijven drugs. Verkoop gebeurt alleen aan personen die er verantwoordelijk om kunnen gaan.

Dit manifest is geen sprookje.

Ja, er zit een wereld van verschil tussen genieten van een kopje koffie of van een lijntje coke. Er zijn problemen met criminaliteit en ondermijning. Er zijn zorgen over de stijgende concentraties werkzame stof in de troep van de straat. Juist daarom moeten we normaal doen over drugs. Praten zonder in een kramp te schieten. Want alleen met een normaal debat komen we verder.

#normaaloverdrugs

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten