Skip to main content

Ik zal mij even kort voorstellen Marvin, ik ben 38 en gebruik nu 20 jaar ‘drugs’. Op de middelbare school kreeg ik een zakje met cannabis in m’n hand gedrukt. Ik had toen geen idee wat het was. Na school ging ik met m’n vriend mee naar z’n huis. Joint gerold en in een steegje m’n eerste hijs genomen. ‘Maat, je inhaleert niet,’ zei hij. Wat is inhaleren dan? Mijn vriend deed het voor en ik nam de eerste hijs over m’n longen. Ik moest mij aan een schutting vasthouden om niet om te vallen. Vanaf die dag ben ik nooit meer gestopt. 

De dichtstbijzijnde coffeeshop ligt op 600 meter van m’n voordeur in Hilversum. Daar verkopen ze ‘Bob Marley’, een niet-bestaande cultivar, maar wat is het? Er is geen breeder op de wereld die ‘Bob Marley’-zaden verkoopt, dus wat er precies in zit kan niemand je vertellen. Er is totaal geen controle bij de productie van cannabis. Het gedoogbeleid staat weliswaar toe dat cannabis door een coffeeshop wordt verkocht, maar het mag niet gekweekt worden. 

Geen schimmels, geen beestjes, geen rare chemicaliën, geen PGR, geen bestrijdingsmiddelen, geen overlast, geen gevaarlijke situaties, geen mensen die hun paspoort zijn afgepakt en gedwongen worden om te werken.

Omdat het in Nederland gebruikelijk is dat je cannabis met tabak rookt, valt het trouwens ook totaal niet op dat er slechte kwaliteit cannabis wordt verkocht. Overigens zijn de mensen die verslaafd zijn aan blowen (wiet roken) eigenlijk gewoon zwaar nicotine-verslaafd, maar dat terzijde.

Ik wil van A tot Z weten wat er met m’n planten en cannabis gebeurt, dus ben ik het zelf gaan kweken. Ik kweek alleen voor eigen consumptie en kan met overtuiging zeggen dat mijn cannabis beter is dan de meeste cannabis in de coffeeshop. Als ik Green Gelato kweek is het ook Green Gelato. Geen schimmels, geen beestjes, geen rare chemicaliën, geen PGR, geen bestrijdingsmiddelen, geen overlast, geen gevaarlijke situaties, geen mensen die hun paspoort zijn afgepakt en gedwongen worden om te werken. Oh, en ik heb zonnepanelen: mijn grow draait op zonnekracht. 

Jaren geleden ben ik gestopt met het combineren van tabak en cannabis in een joint. Mijn rookgedrag is sindsdien enorm veranderd. Waar ik eerst rustig 5 joints met tabak op een avond rookte, rook ik nu maximaal 2 gram per week.

Mijn rookgedrag is sindsdien enorm veranderd.

Niet alleen mijn rookgedrag is veranderd, ook het denken over cannabis is wereldwijd aan het kantelen.Tot nog niet zo heel lang geleden kreeg je in Amerika 10 jaar gevangenisstraf voor een hoeveelheid cannabis die in je handpalm past. En voor brokje crack ter grootte van je pinknagel ook 10 jaar gevangenis. Ook Amerika: sinds 2015 heerst er een opiatencrisis waarbij opvalt dat verreweg de meeste verslavende middelen gewoon legaal worden voorgeschreven door de huisarts. 

Ik zie de farmacie daarmee als de grootste en machtigste drugdealers: legale bedrijven met mensen in keurige maatpakken en ongeveer de hele regering in hun zak. Deze bedrijven hebben minimaal een half miljoen doden op hun kerfstok. Ze hebben miljoenen levens verwoest, gezinnen uit elkaar getrokken omdat er iemand verslaafd was aan bijvoorbeeld Oxycodone. Er zijn rechtszaken gevoerd, boetes uitgedeeld en bedrijven lieten zich daarop failliet verklaren. Maar: er is niemand de gevangenis in gegaan. Helemaal niemand, terwijl de gevangenissen volzitten met mensen voor geweldloze drugsdelicten.

Hoe raar het ook klinkt, in verhouding met de farmacie zijn de drugskartels maar kleine spelers.

Terug naar de Nederlandse situatie. Verbieden, helpt dit nou echt? Nee. Cocaïne is het perfecte voorbeeld. Wordt maar in één gebied ter wereld geproduceerd op zo’n 7.000 km van Amsterdam. Eén telefoontje voor mijn bestelling en als ik een half uur moet wachten is het lang. Sigaretten zijn inmiddels moeilijker te krijgen… Tja.

De andere kant is wel dat het verbod op de commerciële verkoop van GBL m’n leven heeft gered. Ik maakte voorheen zelf GHB. Ik kocht voor 50 euro twee oplossingen en voegde deze heel langzaam bij elkaar. Daarna kort aan de kook brengen, nachtje laten uitreageren en je hebt 2 liter GHB in je koelkast. Dat kan best lang goed gaan. Maar als het fout gaat, dan gaat het ook echt goed fout. Ik werd wakker in het ziekenhuis met m’n hele gezicht onder de wonden. Wonder boven wonder heb ik er niks aan overgehouden. Het eerste wat ik deed toen ik uit het ziekenhuis kwam, was GHB nemen want ik was echt niet verslaafd. Dacht ik. Ik ben er nu gelukkig al jaren van af.

Het enorme gevaar zit in het gebrek aan eerlijke voorlichting.

Ik houd van experimenteren en heb veel soorten drugs gebruikt. Ik houd ook van hardlopen en ren meerdere marathons per jaar. Dat gaat prima samen als je het verstandig doet. Research chemicals en andere tripmiddelen zijn namelijk niet ‘enorm gevaarlijk’ zoals de regering beweert. Het enorme gevaar zit in het gebrek aan eerlijke voorlichting. Ik geloof dat je met eerlijke voorlichting en harm reduction strategieën meer goed doet voor de samenleving en de volksgezondheid. Verbieden werkt criminaliteit in de hand. Mensen blijven drugs toch wel gebruiken, dat is namelijk menselijk. En menselijk zijn valt niet te verbieden.

Marvin Puijk,
psychonaut

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten