Skip to main content


De nieuwe drugswet ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen, schoffeert de wetenschap en er zijn nog veel meer redenen waarom de nieuwe drugswet een slecht idee is. In een serie van blogs laten we daarom experts aan het woord om politici wakker te schudden, want die kunnen de wet nog tegenhouden! Deze keer: Raimond Dufour, voorzitter van Stichting Drugsbeleid dat zich inzet voor een drugsbeleid op basis van gezondheid, veiligheid en redelijkheid.

‘Alle wilde verhalen blijken niet waar’

‘Het stofgroepenverbod is een nieuwe loot aan de stam van het algemene drugsverbod, dat de politiek in Nederland met hand en tand probeert te verdedigen. Het verbod is een tragische mislukking.

Een mislukking, omdat er meer drugs in omloop zijn dan ooit. Je kunt drugs krijgen waar en wanneer je wilt, het verbod maakt ze hooguit nog aantrekkelijker voor jongeren die zich willen afzetten.

'Het drugsverbod genereert een grote winstbron voor de georganiseerde misdaad'

En de mislukking is tragisch, omdat het verbod een grote winstbron genereert voor de georganiseerde misdaad. Het heeft geleid tot gigantische criminaliteit en moorden die we daarvoor nooit hebben gehad.

Nieuwe drugswet

De nieuwe drugswet probeert de ontwikkeling van nieuwe drugs (NPS) te stoppen. Dat gaat niet lukken. De vindingrijkheid van de mens zorgt ongetwijfeld voor iets nieuws dat net buiten de wet valt. Maar wat ik me vooral afvraag: wat veroorzaakt het probleem waar deze wet de oplossing voor zou zijn?

Nieuwe drugs maken is alleen lucratief omdat de andere drugs verboden zijn. Dus als we klassieke drugs legaliseren – waar we al veel meer van weten – dan haalt dat de prikkel voor de productie van synthetische drugs weg.

'Kijk nou eens naar de oorzaak van het probleem waar deze wet de oplossing voor zou zijn'

Telkens hetzelfde liedje

In de begintijd was veel onbekend, de extreme zorgen van die tijd zijn te vergeven. Maar inmiddels blijken alle wilde verhalen niet waar. Drugs zijn niet de duivel in vermomming, de zwaarste zijn qua effecten vergelijkbaar met alcohol en tabak. Angst voor een wildgroei aan gebruikers blijkt bij elke voorzichtige legaliseringspoging ongefundeerd. Zit heel Nederland aan de wiet? Nee, helemaal niet.

Ik snap niet dat de politie met droge ogen kan beweren dat de aanpak weer harder moet. Ik hoor het ministers Wim Kok, Ferd Grapperhaus en nu Dilan Yesilgoz kabinet na kabinet zeggen: “Nu brengen we de genadeklap toe.” We hebben het al 50 jaar geprobeerd. Het verbod heeft geen effect gehad. Het roer moet definitief om. Daar hoort geen nieuw drugsverbod bij.’

Raimond Dufour
Voorzitter Stichting Drugsbeleid

Laat je verder informeren

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…

Vele van onderstaande argumenten zijn gebaseerd op rapporten van RIVM (rapport), Parlement en Wetenschap (rapport), de Raad van State (advies) de Nationale Orde van Advocaten (advies) en denktank DrugsDialoog (panel). Lees verder…