Skip to main content

De nieuwe drugswet om grote groepen designerdrugs te verbieden verbiedt ook allerlei andere, onschadelijke stoffen. Nieuw onderzoek van de Branchevereniging Voor NPS-Distributeurs (BVND) toont aan dat bijvoorbeeld de zoetstof aspartaam onder de wettelijke definitie valt. Dan kun je de halve supermarkt opdoeken! Want aspartaam zit in light frisdranken, suikervrije snoep, tandpasta, yoghurt, ijs, ontbijtgranen, energierepen, etc. Maar aspartaam is pas het begin…

Op 16 januari stemde de Tweede Kamer voor een wetsvoorstel om drie stofgroepen te verbieden in de hoop daarmee de ontwikkeling van nieuwe designerdrugs te stoppen. Volgende week begint de procedurebehandeling in de Eerste Kamer.

Het nieuwe onderzoek bewijst echter waar wij al voor waarschuwden: er wordt veel meer verboden dan alleen drugs.

Topje van de ijsberg

Aspartaam is bovendien slechts het topje van de ijsberg. Het wetsvoorstel verbiedt namelijk zelfs het aminozuur fenylalanine, waarvan aspartaam een afgeleide is. Fenylalanine is een van de negen essentiële aminozuren die de mens nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Je lichaam maakt er onder andere dopamine mee, dat een positief gevoel geeft. Fenylalanine wordt ook als voedingssupplement verkocht en helpt bij mentale problemen, pijn, afkicken en mogelijk de ziekte van Parkinson.

'De nieuwe drugswet verbiedt zelfs een van de negen essentiële aminozuren'

Naast fenylalanine is er ook onderzoek gedaan naar andere stoffen die onder de nieuwe drugswet vallen, zoals bepaalde lichaamseigen stoffen en sommige bestrijdingsmiddelen. Het middel penconazool wordt bijvoorbeeld gebruikt om fruit- en sierteelt te beschermen tegen schimmels. En propiconazool zit verwerkt in beits om hout langer mooi te houden. Dat kun je gewoon in de bouwmarkt krijgen!

Ondoordacht

Het onderzoek wijst dus op een veel groter probleem: deze wet is ondoordacht. Ook als we een manier vinden om bovenstaande stoffen toe te staan, worden honderden, zo niet duizenden stoffen verboden zonder dat de werking of schadelijkheid is onderzocht. Jij blijkt ineens allerlei verboden middelen in je keukenkastje te hebben staan. Laat de politie maar komen.

Alle drugs legaal?

Stoppen van de nieuwe drugswet is de eerste stap. Maar wij denken dat ook andere drugs moeten worden gelegaliseerd en gereguleerd. Wil je weten waarom? Lees onze argumenten, 75 mythes over drugsbeleid of de factsheet.

Hoe moet die nieuwe wereld er dan uit zien? Daarvoor hebben wij de wijsheid niet in pacht. Dáár zou het debat over moeten gaan! Misschien geeft ons sprookjesboek inspiratie.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten