Skip to main content

de Nederlandse Orde van Advocaten de Raad van State de verslavingszorg de wetenschap de hulpverlening oud-politie de consument de ervaringsdeskundige de JOVD Stichting Drugsbeleid

is tegen
de nieuwe drugswet

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Opiumwet in verband met het toevoegen van een derde lijst met als doel het tegengaan van de productie van en de handel in nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) en enkele andere wijzigingen’. Kort gezegd: de nieuwe drugswet.

 

De nieuwe drugswet zet in één keer drie hele ‘stofgroepfamilies’ van NPS op de nieuwe Lijst 1A en verbiedt daarmee de productie en distributie. Nederland kent relatief weinig gebruikers van NPS. Toch komen wij in actie tegen deze nieuwe drugswet, want het tilt de strijd tegen drugs naar een nieuw en bedenkelijk niveau. Voor het eerst worden stoffen verboden waarvan de schadelijkheid en/of psychoactieve werking niet is aangetoond.

Op deze website lees je de mening van deskundigen over de #nieuwedrugswet. We geven argumenten waarom de wet geen goed plan is én we laten je zien met welk alternatief je wél resultaten bereikt. Ook kun je hier een factsheet met informatie lezen of downloaden.

Meningen & feiten

Filter

Quarantaine is effectiever dan verbod op designerdrugs

De wetenschap en ervaringen uit het buitenland tonen aan dat een NPS-verbod niet effectief is. Bovendien is er een beter alternatief.

‘We should be normalizing instead of stigmatizing’

Stef K. lived through addiction and now works at Correlation, a European network for harm reduction. Her main lesson: the importance of compassion.

‘Alcohol bewijst dat legaliseren de oplossing is’

De heftige, maar gereguleerde drug 'alcohol' zorgt niet voor maatschappelijke chaos. Hét argument om ook andere drugs te reguleren, vindt Minne Telman.

‘Maak van drugs weer een gezondheidsprobleem’

In augustus herhaalde De Volkskrant nog eens het criminaliteitsmantra. Psychotherapeut Han Smit ergert zich: drugs zijn ongezond, deal with thát!

‘Hogere straffen leiden niet tot minder uithalen’

Hogere straffen moeten het aantal uithalers verminderen. Strafrechtadvocaat Patrick van der Meij ziet het omgekeerde: het wordt alleen maar lucratiever.

Dom verbieden of slim reguleren?

Een drugsverbod zorgt niet voor minder gebruik en minder criminaliteit. Toch komt er een nieuw verbod aan op NPS. Het moet een keer afgelopen zijn.

‘De overheid heeft een zorgplicht voor drugsconsumenten’

Het verschil tussen medicijn (legaal) en drug (illegaal) is toezicht, ziet wethouder van Waterland Roland Wolters. De staat heeft de plicht dat te regelen.

Er is helemaal geen nieuwe drugswet nodig

NPS zouden gevaarlijk zijn. Maar is dat wel zo, vraagt farmacoloog Inge van Ulden zich af. En is verbieden dan de beste oplossing?

‘Handhaving van de nieuwe drugswet is puur gokken’

Ex-politieman Hans van Duijn ziet een absurd effect van de nieuwe drugswet: handhaving is voor de politie compleet onrealistisch.

‘Nog meer verdachten vrijuit dankzij nieuwe drugswet’

Als het Openbaar Ministerie keuzes moet maken, kiest het steevast voor drugszaken. Een scheve verhouding, signaleert journalist Nick Ottens.

De war on drugs werkt niet. Toch komt er een nieuwe drugswet

Expert Kaj Hollemans spreekt zich uit tegen de nieuwe drugswet. Hij roept de overheid op: beter slim reguleren, dan dom verbieden.

Tweede Kamer, ik heb een paar vragen

Evi Jong vraagt de Tweede Kamer namens alle jongeren: waarom zou een NPS-verbod haar beschermen? Ze wil voorlichting!

Campagne: Wat stemt de Tweede Kamer?

De campagne tegen de nieuwe drugswet draait op volle toeren. Help ons met stickers en blogs en spread the word!

A.L. Cohol: ‘Tweede Kamer, Chapeau!‘

Waarom zou je drank verkiezen boven drugs? Zelfs lobbyist A.L. Cohol zou het niet weten. Gelukkig weet de Tweede Kamer het wel!

O.N. Dermijning: ‘Slim gespeeld, Tweede Kamer!’

Voor O.N. Dermijning kan het verbod op NPS er niet snel genoeg komen. 'U legt de verantwoordelijkheid bij het individu. Slim gespeeld!'

D.R. Ugsdealer: ‘Tweede Kamer, bedankt!’

D.R. Ugsdealer is in zijn nopjes met het voorgenomen verbod op Nieuwe Psychoactieve Stoffen. 'Dankzij u rijd ik straks rond in een gloednieuwe BMW.'

Gevraagd: drugsbeleid gebaseerd op wetenschap, tolerantie en menselijkheid

Waarom zijn drugs een bedreiging, terwijl alcohol wordt verheerlijkt? Marlies van Exter zocht het uit. Conclusie: er is geen logica.

‘Drugsbeleid om je voor te schamen’

Nederland, het land dat wereldwijd bekend staat om haar progressieve drugsbeleid, loopt achter de feiten aan. Om je voor te schamen, vindt Timo van Ommeren.

‘De nieuwe drugswet is niet verstandig’

ChatGPT zoekt het internet af naar de beste antwoorden. AI kan zo helpen om beter beleid te maken. Wat vindt het programma het beste drugsbeleid?

‘De nieuwe drugswet verergert alle problemen met Wet Damocles’

De Wet Damocles (onderdeel van de Opiumwet) heeft nooit goed gewerkt, zegt onderzoeker Michelle Bruijn. De nieuwe drugswet maakt de problemen nog groter.

‘Het drugsbeleid lijdt aan gepolitiseerde braafheid’

Politieonderzoeker Bob Hoogenboom vindt dat politie, wetenschap en lokaal bestuur zich sterker moeten uitspreken tegen het drugsbeleid.

Het buitenland schrijft ons de drugswet voor

De nieuwe drugswet is onnodig, buiten proportie en er is een beter alternatief. Waarom wil de minister hem dan toch? Om het buitenland te pleasen.

‘Een echte liberaal legt de lijn waar het individu een keuze heeft’

De JOVD is voor legalisering van softdrugs, vertelt voorzitter Michiel Suijker. De belangrijkste reden? Het is de meest liberale optie.

Singapore: schoolvoorbeeld van mislukt drugsbeleid

Misschien, dacht onderzoeker Timo van Ommeren, stijgt drugscriminaliteit door onze liberale houding tegenover drugs. Hij ging op onderzoek uit in Singapore.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten