Skip to main content

Nieuwe drugswet

Spreek je uit tegen deze wet 

De onderstaande personen spraken zich al uit tegen de nieuwe drugswet. En jij..?

Maak ook je mening kenbaar op deze website en social media. Mail naar normaal@normaaloverdrugs.nl om je blog in te sturen. Of maak een afspraak voor een telefonisch interview.

De nieuwe drugswet tilt de strijd tegen drugs naar een nieuw niveau. Deze ‘stofgroepenwet’ verbiedt stoffen waarvan noch de psychoactieve werking, noch de schadelijkheid voor de gezondheid is aangetoond. Met andere woorden, er worden stoffen verboden die geen drugs zijn. Daarmee zet de regering de rechtsstaat op losse schroeven. Want waar ligt de grens?

De Opiumwet bevat van oudsher stoffen waarvan nadrukkelijk is aangetoond dat ze ‘het bewustzijn van de mens beïnvloeden’ en ‘kunnen leiden tot schade aan zijn gezondheid en schade voor de samenleving’. Terwijl de schadelijkheid van sommige van deze stoffen al jaren ter discussie staat, doet de nieuwe drugswet er nog een schepje bovenop: tal van stoffen waarvan de schadelijkheid én werking onbekend is, worden “voor de zekerheid” verboden.

De regering noemt de nieuwe drugswet “een aanvulling” op de Opiumwet. Maar het gaat verder dan dat. Deze aanpak gooit rechtszekerheid overboord en zet daarmee de deur open naar willekeur. Want als je de schadelijkheid of werking niet meer hoeft te bewijzen, waar ligt dan de grens voor het volgende verbod?

In de War on Drugs heiligt het doel de middelen, volgens het kabinet. De verdovende middelen welteverstaan. Want er zijn nog veel meer redenen waarom het stofgroepenverbod een slecht idee is. Er is zelfs een alternatief met een politieke meerderheid! Toch houdt de regering koppig vast aan een drugswet die de problemen alleen maar erger maakt. Alleen Kamerleden die hun hoofd koel houden kunnen dit nog stoppen.

Laat het de Kamer horen: stop de nieuwe drugswet.

#nieuwedrugswet 

Filter

‘Dutch politicians, stick up your middle finger to Germany and Belgium’

Ex-drug officer Neil Woods warns Dutch politicians not to make the same mistake as the UK: prohibiting NPS had disastrous consequences.

‘De nieuwe drugswet zal netto nul effect hebben op de volksgezondheid’

Machteld Busz van stichting Mainline ziet geen nut of noodzaak voor de nieuwe drugswet. 'De wet bereikt alleen verdere stigmatisering.'

‘Nog meer verdachten vrijuit dankzij nieuwe drugswet’

Als het Openbaar Ministerie keuzes moet maken, kiest het steevast voor drugszaken. Een scheve verhouding, signaleert journalist Nick Ottens.

‘Handhaving van de nieuwe drugswet is puur gokken’

Ex-politieman Hans van Duijn ziet een absurd effect van de nieuwe drugswet: handhaving is voor de politie compleet onrealistisch.

‘Lachgas op Lijst 0 had veel schade kunnen voorkomen’

Als een drug gevaar oplevert, komt een verbod te laat en is de uitwerking te grof. Kamerlid Joost Sneller stelt een alternatief voor: lijst 0.

‘Nieuwe drugswet opent deur naar willekeur’

De nieuwe drugswet gaat in tegen de grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat, zegt jurist Robbert van Opstal.

‘Voor een debat over drugs gelden blijkbaar lagere standaarden’

Achter designerdrugs zou criminaliteit schuilgaan. Onzin, weet neuropsycholoog Kenan de Leeuw. Hij ergert zich aan het gebrek aan kritische vragen.

‘Nieuwe drugs zijn lucratief omdat de andere verboden zijn’

De nieuwe drugswet stop de ontwikkeling van nieuwe drugs niet. Ze worden juist lucratief, ziet voorzitter van stichting Drugsbeleid Raimond Dufour.

Beste VVD’er,

Beste VVD'er, 19 november is uw partijcongres. Vergeet daar de nieuwe drugswet niet te bespreken, want die ondermijnt de rechtsstaat.

De War on Drugs is dood. Leve de War on Drugs!

De ‘War on Drugs’ is mislukt. Betekent dat een ommezwaai in beleid? Nee. Een nieuwe drugswet gaat nog een stap verder en ondermijnt de rechtsstaat.

De war on drugs werkt niet. Toch komt er een nieuwe drugswet

Expert Kaj Hollemans spreekt zich uit tegen de nieuwe drugswet. Hij roept de overheid op: beter slim reguleren, dan dom verbieden.

Laat je verder informeren

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…

Vele van de argumenten zijn aangedragen door de experts van het RIVM (rapport), Parlement en Wetenschap (rapport), de Raad van State (advies) de Nationale Orde van Advocaten (advies) en denktank DrugsDialoog (panel). Lees verder…

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten