Skip to main content

De nieuwe drugswet ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen, schoffeert de wetenschap en er zijn nog veel meer redenen waarom de nieuwe drugswet een slecht idee is. In een serie van blogs laten we daarom experts aan het woord om politici wakker te schudden, want die kunnen de wet nog tegenhouden! Deze keer: journalist Nick Ottens, blogger op Atlantic Sentinel en lid van de VVD.

‘Scheve prioriteiten zorgen voor scheve resultaten’

Het is simpel: het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet de capaciteit om álles te doen. En als niet alles kan, dan wordt er gekozen voor drugs. Met elk verbod wordt die prioriteit sterker. Zo zorgt de nieuwe drugswet dat nog meer niet-drugsgerelateerde verdachten vrijuit gaan.

OM onder druk

Niet alleen de politie zit aan zijn max (zie deze eerdere blog), ook het OM kampt met personeelstekorten. In Gelderland werden daarom deze zomer 1.500 rechtszaken geschrapt. In Den Haag volgde 52 zaken, in Haarlem nog eens 82. Verdachten van belediging, bedreiging, kleine diefstal en ‘eenvoudige’ mishandeling hoefden niet voor de rechter te verschijnen. Het OM geeft de politiek de schuld, die jaren op justitie heeft bezuinigd.

Behalve op drugs. Voor drugsbestrijding wordt juist jaar op jaar meer geld vrijgemaakt. Na de moord op advocaat Derk Wiersum kwam er 150 miljoen euro bij om ondermijnende drugscriminaliteit aan te pakken. Het kabinet-Rutte III verhoogde het budget voor de strijd tegen drugsmisdaad met 434 miljoen euro per jaar, Rutte IV met nog eens 100 miljoen euro per jaar.

'Op het OM is flink bezuinigd. Behalve op drugszaken, daar wordt jaar op jaar meer geld voor vrijgemaakt'

Drugs gaan voor

Drugsbestrijding heeft topprioriteit, en dat zie je in de cijfers. Slechts 9 procent van de zaken die het OM van de politie krijgt aangereikt, heeft met drugs te maken. Daar besteedt het OM vervolgens twee tot vier keer zoveel aandacht aan: 20 tot 35 procent van haar begroting, tussen de 120 en 180 miljoen euro per jaar. Voor de nieuwe drugswet is weer 3 miljoen extra gereserveerd.

Dat scheve budget zet zich om in scheve resultaten. Zo heeft het OM als streven om 80 procent van de zedenzaken binnen een half jaar voor de rechter te brengen. Dat lukte vorig jaar in maar 34 procent van de gevallen. Ondertussen komt wél 49 procent van de drugsverdachten voor de rechter. Negen van de tien wordt vervolgens veroordeeld. Inmiddels is één op de vijf gevangenen drugscrimineel.

Intussen gaan dieven en verkrachters vrijuit.

Nick Ottens
blogger op Atlantic Sentinel en lid van de VVD

Laat je verder informeren

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…

Vele van onderstaande argumenten zijn gebaseerd op rapporten van RIVM (rapport), Parlement en Wetenschap (rapport), de Raad van State (advies) de Nationale Orde van Advocaten (advies) en denktank DrugsDialoog (panel). Lees verder…

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten