Skip to main content

Vandaag, zaterdag 13 november, trappen we de campagne #normaaloverdrugs af met een advertentie in het AD.

Ruim 1,2 miljoen lezers vertellen we daar in het kort over waarom een drugsverbod geen drugsbeleid is. Nu de andere 16 miljoen Nederlanders nog informeren. Daar maken we volgende week een start mee 🙂 Houd #normaaloverdrugs in de gaten!

Drugsverbod is geen drugsbeleid

(advertentietekst)

De politie is overbelast met drugscriminaliteit. Meer dan de helft van alle beschikbare capaciteit is gericht op drugsbestrijding. Elk jaar kost dit 4,5 miljard euro aan belastinggeld. En wat levert het op? Rijke criminelen.

Drugsbendes verdienen bakken met geld en de politie heeft het nakijken. Elke miljoen euro extra voor de opsporing betekent voor criminelen alleen maar dat ze hun tactiek moeten aanpassen. 

De wapenwedloop houden ze met gemak bij. Het moet dus anders. Het elimineren van hun afzetmarkt lijkt daarbij het
meest effectief. 

Verdienmodel

De meeste politici zoeken de oplossing in een verbod op drugs. Als het illegaal is, stopt iedereen met drugs gebruiken, zo is de gedachte. Klinkt goed, maar zo werkt het helaas niet. Een verbod houdt drugs niet tegen: alleen al in 2020 gebruikten
1,7 miljoen Nederlanders drugs. Het enige dat het verbod doet, is criminelen een aantrekkelijker verdienmodel bieden. Hoe hoger de risico’s, hoe meer ze kunnen verdienen.

Hoe elimineren we dan hun afzetmarkt? Niet met nog meer politie-inzet. Niet met strengere straffen voor dealers en gebruikers, maar met regulering.

Normaal product

Regulering betekent dat we drugs behandelen als normale producten. Als we dat doen, kunnen we – net als bij elk ander normaal product – regels stellen over productie, distributie en consumptie. 

Het beleid transformeert dan van drugsbestrijding naar strakke handhaving van een goed gereguleerde markt. Consumenten kunnen dan legaal drugs kopen in een veilige omgeving, van een betrouwbare bron. Niet op straat bij een dealer. 

Gezonde en veilige samenleving

Omdat op legale producten belasting kan worden geheven, levert regulering zelfs geld op. Daarmee kan goede voorlichting worden gegeven over de effecten en risico’s van drugs en kan serieus aandacht worden besteed aan preventie. Op die manier draagt het beleid bij aan een gezonde en veilige samenleving. 

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *