Skip to main content

Mauro Picavet, oprichter en eindredacteur cannabisindustrie.nl & secretaris Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Het drugsverbod ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen, schoffeert de wetenschap en er zijn nog veel meer redenen waarom regulering een veel beter idee is. In een serie van blogs laten we experts aan het woord om politici wakker te schudden, want die kunnen – met de verkiezingen in zicht – hun koers wijzigen! Deze keer: Mauro Picavet, oprichter en eindredacteur van cannabisindustrie.nl & secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.

‘Kinderen horen geen edibles in handen te krijgen: wie is er eigenlijk schuldig?’

Dit nieuws zal je niet ontgaan zijn: een groep van zes kinderen zou onwel zijn geworden door edibles met THC. Daar had ik een puur feitelijk artikel aan kunnen wijden, maar ik wil er toch liever wat over zeggen in een opiniestuk.

Ten eerste is het tragisch dat kinderen überhaupt in aanraking komen met drugs, in dit geval edibles met THC. Het zou niet mogen gebeuren, maar helemaal uitsluiten kan je het nooit. Of het nu edibles zijn of andere drugs: zelfs een bierfabrikant kan niet voorkomen dat een minderjarige bier drinkt. Dat is de taak van het omgeving van het kind en dan met name de ouders. De schuld ligt dus niet bij de fabrikant, ook al zijn het snoepjes met THC.

De schuld ligt ook niet bij de coffeeshop. Want wie zegt dat de edibles zijn verkregen in een coffeeshop? Misschien komen ze wel van de zwarte markt. Of waren ze gemaakt door de ouders zelf? Of kwamen ze uit de Verenigde Staten of Canada? Daar zijn weliswaar legale markten, toch vinden edibles die niet op deze markten terecht kunnen hun weg naar de rest van de wereld.

Steekproef is wel heel matig

Verder stond er een opvallende zin in het artikel bij de NOS, in de laatste paragraaf: ‘Bij twee kinderen werd een speekseltest afgenomen om na te gaan of ze drugs hadden gebruikt. Bij een van hen was de uitslag positief.’ Huh, dus uit die steekproef concluderen ze dat ze allemaal edibles op hebben? Goed, daar moeten we dan maar van uitgaan.

Voorval is extra reden tot regulering

Hoe dan ook, het hele voorval is maar weer eens reden tot regulering. Niet dat je daarmee dergelijke voorvallen helemaal (voor 100%) kan voorkomen, maar je zou kunnen denken aan kindveilige verpakkingen, het niet toestaan van edibles die lijken op snoepjes voor kinderen, het überhaupt toestaan van het maken van edibles (dat zou toch een eerste stap moeten zijn) en het verplicht stellen de dosering op de verpakking te zetten (iets wat ik in een eerdere column ook al betoogde) – om maar een paar dingen te noemen.

Op dit moment is het namelijk een wilde westen op de ediblesmarkt. Ze vliegen je bijna letterlijk om de oren als je weleens op een cannabisevenement komt de laatste tijd. Zolang er helemaal geen regelgeving komt vanuit de overheid, behoren dergelijke ongevallen nu eenmaal tot de mogelijkheden.

Mogelijk komen er nog raads- of kamervragen. Misschien is het een geluk bij een ongeluk dat de politiek zomerreces heeft tot 4 september. Maar áls er dan al vragen worden gesteld, laten we hopen dat die dan gaan over regulering. Want regulering zou het aantal ongevallen kunnen beperken.

Mauro Picavet
Oprichter en eindredacteur van cannabisindustrie.nl & secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

De originele column staat op cannabisindustrie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten