De nieuwe drugswet ondermijnt de rechtstaat, financiert criminelen, schoffeert de wetenschap en er zijn nog veel meer redenen waarom de nieuwe drugswet een slecht idee is. In een serie van blogs laten we daarom experts aan het woord om politici wakker te schudden, want die kunnen de wet nog tegenhouden! Dit blog is van de hand van Timo van Ommeren, onderzoeker aan de UvA.
PS: Timo schreef ook ‘Drugsbeleid om je voor te schamen’
‘Singapore wint de war on drugs niet, ze blinken gewoon uit in liegen’
Het drugsgebruik neemt niet af en de drugsgerelateerde misdaad lijkt alleen maar erger te worden. Misschien, dacht ik, komt dit door onze liberale houding tegenover drugs en hun gebruikers. Deze intuïtie werd op de proef gesteld toen ik op uitwisseling was naar Singapore, het enige land ter wereld dat ‘de war on drugs aan het winnen is’. Tenminste, als we de marketing mogen geloven.
Strenge wetten
Het werd me heel duidelijk gemaakt dat Singapore strenge drugswetten heeft, zowel door mijn bezorgde ouders als door de Singaporese regering die me bij aankomst liet tekenen en erkennen dat ik de doodstraf kon krijgen voor kleine overtredingen van de drugswetten. Eenmaal in Singapore besefte ik al snel dat Singapore dan wel een van de modernste steden ter wereld is, maar dat moderniteit in de liberale zin van het woord nooit in de stad geland is: het welzijn van het collectief is belangrijker dan leed voor het individu.
'Singapore leek de war on drugs te winnen met intense sociale controle en zware bestraffingen'
Om te beginnen had mijn gastuniversiteit NUS een verklikker-afdeling, omdat het rapporteren van je luidruchtige, (wiet rokende?) huisgenoot als prosocialer gedrag wordt gezien dan het direct benaderen van je storende huisgenoot. Bovendien krijgen mensen nog steeds stokslagen voor kleine overtredingen – een praktijk die westerse naties meer dan een eeuw geleden hebben afgeschaft – en de doodstraf wordt nog steeds uitgevoerd door ophanging. Het leek erop dat ik ergens was beland met intense sociale controle en waar afwijkende gedragingen zwaar worden bestraft. Misschien niet zo verwonderlijk dat Singapore de ‘war on drugs’ aan het winnen is, dacht ik.
In werkelijkheid
Dit bleek niet waar. Singapore heeft zeer hoge alcoholaccijnzen en e-sigaretten zijn illegaal. Toch kreeg ik binnen een week illegaal geïmporteerde Maleisische alcohol aangeboden door een campusgenoot en e-sigaretten door straatdealers. Later heb ik persoonlijk vernomen dat de Singaporese jeugd wel degelijk XTC gebruikt (waarbij ze kauwgom kauwen die, ironisch genoeg, eveneens illegaal is) en dat ook daar cocaïne de ronde doet in de financiële wereld. Ik sprak zelfs met een uitwisselingsstudent die LSD heeft gebruikt, terwijl op LSD-bezit de doodstraf staat. Singapore is de ‘war on drugs’ niet aan het winnen, ze doen enkel waar autoritaire regimes in uitblinken: liegen.
'Binnen een week kreeg ik illegale alcohol en e-sigaretten aangeboden'
Het schijnvertoon heeft zijn prijs, zoals zinloos law-and-orderbeleid altijd heeft. Singapore heeft gedurende mijn tijd daar nog een verstandelijk gehandicapte Maleisiër opgehangen nadat hij was betrapt op het smokkelen van heroïne. Vermoedelijk werd deze man hiervoor misbruikt door zware criminelen.
Van liberaal naar normaal
Onze liberale houding tegenover drugs is niet de reden waarom we de war on drugs niet winnen. Door ons liberalisme weten we dat we dat niet doen. Met dat inzicht kunnen we het destructieve, repressieve beleid achter ons laten en toewerken naar een samenleving die normaal doet over drugs.
Timo van Ommeren
Onderzoeker aan de UvA
Laat je verder informeren
Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…