Skip to main content

Amsterdam, 22 mei 2023

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Dat verbod op Nieuwe Psychoactieve Stoffen kan er niet snel genoeg komen! Welbeschouwd wentelt u hiermee de verantwoordelijkheid voor toekomstige incidenten af op het individu. En als het weer mis gaat, dan kunt u pleiten voor nog meer machtsmiddelen. Mijn complimenten, u heeft dit slim gespeeld!

Het gaat natuurlijk nergens over, die paar duizend gebruikers en dat handjevol incidenten. Echt in lijn met de Opiumwet is het ook al niet. Maar waar halen wij anders onze successen vandaan? Je moet je als OM toch een beetje kunnen profileren. En drugs, die scoren altijd.

Die miljoenen euro’s extra kunnen we trouwens goed gebruiken. We hebben namelijk onvoldoende capaciteit om de wet te handhaven. Ons personeel is een tikkeltje overwerkt… Of anders laten we gewoon nog wat meer fraude- en zedenzaken liggen. Daarover is de commotie gelukkig nooit zo groot.

Oh, nog een laatste tip. Mocht die nieuwe wet nou toch slecht uitpakken, dan kunt u altijd nog de schuld geven aan Duitsland en België. We doen dit immers voor onze buurlanden!

Op de goede samenwerking!

Met cordiale groet,
O.N. Dermijning
Officier van Justitie

Deze brief is cynisch. Helaas geldt dit ook voor de feiten, want het beleid benadert daadwerkelijk de hierboven beschreven situatie. En dat is allesbehalve grappig. Wij roepen alle Tweede Kamerleden op om zich goed te laten informeren over de consequenties van de ogenschijnlijk logische aanvulling op de bestaande wetgeving die in juni in de Tweede Kamer behandeld wordt.

Lees ook argumenten, meningen, feiten én een alternatief voorstel.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten