Skip to main content

Amsterdam, 13 juni 2023

Beste leden van de Tweede Kamer,

Ik las op internet dat de verkoop van designerdrugs binnenkort wordt verboden, omdat ze gevaarlijk zouden zijn. Het gaat om een groep stoffen die lijken op bekende drugs. Ik heb begrepen dat u denkt jongeren te beschermen door alle drugs te verbieden. Dat kan ik mij niet voorstellen. Daarom heb ik wat vragen voor u.

1. Waarom beschouwt u designerdrugs als harddrugs? Deze middelen zijn niet gevaarlijker dan alcohol of cannabis. En dat zijn ook geen harddrugs, volgens de wet.

2. Waarom denkt u dat een verbod gaat helpen? Veel jongeren experimenteren nu ook al met alcohol en drugs voordat ze 18 jaar zijn. Het maakt hen niet uit of het wel of niet verboden is. Vooral tieners vinden het juist extra spannend om iets te doen dat verboden is. Mijn leeftijdsgenoten en ik laten ons daar niet door tegenhouden.

3. Waarom wordt er niet meer nagedacht over zoiets belangrijks als voorlichting? Als er ongelukken gebeuren met drugs, dan komt dit vaak omdat er verschillende drugs door elkaar worden gebruikt. Of omdat mensen niet weten wat voor effect een bepaalde drug heeft. Ik heb het geluk dat ik vragen over drugs aan mijn ouders kan stellen, maar niet iedereen kan dat.

Eigenlijk heb ik nog wel meer vragen, maar dit zijn de drie belangrijkste.

Uw antwoord kunt u mailen naar jong@normaaloverdrugs.nl. Ik publiceer uw volledige antwoord op normaaloverdrugs.nl, zodat iedereen kan lezen waarom u het zo belangrijk vindt dat dit verbod er komt.

Vriendelijke groeten,

Evi Jong
Betrokken jongere

Deze brief is fictie. Geen jongere stuurt zo’n brief naar de Tweede Kamer, omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat die serieus genomen wordt. De brief niet, maar hun gevoelens en ideeën ook niet. En dát gevoel, dat is niet fictief.
De belofte dat wij uw mening op ons platform publiceren is overigens niet fictief. Wij zien uw antwoord graag tegemoet.

Lees ook argumenten, meningen, feiten én een alternatief voorstel.

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten