Skip to main content

Nieuwe drugswet

Spreek je uit tegen deze wet 

De onderstaande personen spreken zich uit tegen de nieuwe drugswet.

Klik op de foto om naar hun blog te gaan. Wil jij ook je mening kenbaar maken op deze website en social media? Mail naar normaal@normaaloverdrugs.nl om je blog in te sturen. Of maak een afspraak voor een telefonisch interview.

Begin juni behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Opiumwet in verband met het toevoegen van een derde lijst met als doel het tegengaan van de productie van en de handel in nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) en enkele andere wijzigingen’. Kort gezegd: de nieuwe drugswet.

 

De nieuwe drugswet zet in één keer drie hele ‘stofgroepfamilies’ van NPS op de nieuwe Lijst 1A en verbiedt daarmee de productie en distributie. Nederland kent relatief weinig gebruikers van NPS. Toch komen wij in actie tegen deze nieuwe drugswet, want het tilt de strijd tegen drugs naar een nieuw niveau. Voor het eerst worden stoffen verboden waarvan de schadelijkheid en/of psychoactieve werking niet is aangetoond.

Op deze website lees je de mening van deskundigen over de #nieuwedrugswet. We geven argumenten waarom de wet geen goed plan is én we laten je zien met welk alternatief je wél resultaten bereikt. Ook kun je hier een factsheet met informatie lezen of downloaden.

Filter

Open sollicitatie

Wij worden graag betrokken bij het ontwikkelen van de strategie, alsmede bij de verdere uitvoering van een eventuele landelijke campagne. Daarbij vragen wij u om in overweging te nemen dat onze motivatie – gelijk de uwe – ligt in het beschermen van jongeren en het bevorderen van de volksgezondheid.

‘Menselijk zijn valt niet te verbieden’

Ik geloof dat je met eerlijke voorlichting en harm reduction strategieën meer goed doet voor de samenleving en de volksgezondheid. Verbieden werkt criminaliteit in de hand. Mensen blijven drugs toch wel gebruiken, dat is namelijk menselijk. En menselijk zijn valt niet te verbieden.

Nieuwe drugswet verbiedt per ongeluk halve supermarkt

Nieuw onderzoek toont aan dat de nieuwe drugswet allerlei onschadelijke stoffen verbiedt, zoals de zoetstof aspartaam. Dat worden lege schappen!

‘Laten we de drugsmarkten ordenen’

“Hoe kan het als wij drugs gevaarlijk vinden, wij criminelen de drugsmarkt laten monopoliseren? Dat wij eigenlijk het verdienmodel van criminelen steeds spekken?”

Kamerleden, waar ging het over en waar willen jullie naartoe?

Op 16 januari stemt de Tweede Kamer over de nieuwe drugswet. Het debat is alle kanten op gevlogen, maar wat is nu eigenlijk het langetermijnperspectief?

‘Een drugsvrije samenleving is niet mogelijk’

In het drugsdebat wordt Portugal vaak als voorbeeld gezien. Nuno Capaz vertelt waarom Portugal kiest voor gezondheid boven criminaliteit.

Het verbod op designerdrugs lost niks op

Het stofgroepenverbod: er is geen aanleiding voor, de onderbouwing hangt van aannames aan elkaar en het effect is discutabel.

Zie jij ons bij jou in de buurt?

Heb jij ons al gespot bij jou in de buurt? Check de kaart, maak een foto en tag ons op de socials of stuur hem op naar normaal@normaaloverdrugs.nl.

Het OM is een dreinend kind

Het Openbaar Ministerie wil bloed zien. Of het verstandig is of niet, het OM drijft zijn zin door tot het uiterste, als een dreinend kind.

Dom verbieden of slim reguleren?

Een drugsverbod zorgt niet voor minder gebruik en minder criminaliteit. Toch komt er een nieuw verbod aan op NPS. Het moet een keer afgelopen zijn.

Quarantaine is effectiever dan verbod op designerdrugs

De wetenschap en ervaringen uit het buitenland tonen aan dat een NPS-verbod niet effectief is. Bovendien is er een beter alternatief.

Er is helemaal geen nieuwe drugswet nodig

NPS zouden gevaarlijk zijn. Maar is dat wel zo, vraagt farmacoloog Inge van Ulden zich af. En is verbieden dan de beste oplossing?

‘We should be normalizing instead of stigmatizing’

Stef K. lived through addiction and now works at Correlation, a European network for harm reduction. Her main lesson: the importance of compassion.

‘Alcohol bewijst dat legaliseren de oplossing is’

De heftige, maar gereguleerde drug 'alcohol' zorgt niet voor maatschappelijke chaos. Hét argument om ook andere drugs te reguleren, vindt Minne Telman.

‘Maak van drugs weer een gezondheidsprobleem’

In augustus herhaalde De Volkskrant nog eens het criminaliteitsmantra. Psychotherapeut Han Smit ergert zich: drugs zijn ongezond, deal with thát!

‘Hogere straffen leiden niet tot minder uithalen’

Hogere straffen moeten het aantal uithalers verminderen. Strafrechtadvocaat Patrick van der Meij ziet het omgekeerde: het wordt alleen maar lucratiever.

‘De overheid heeft een zorgplicht voor drugsconsumenten’

Het verschil tussen medicijn (legaal) en drug (illegaal) is toezicht, ziet wethouder van Waterland Roland Wolters. De staat heeft de plicht dat te regelen.

‘Handhaving van de nieuwe drugswet is puur gokken’

Ex-politieman Hans van Duijn ziet een absurd effect van de nieuwe drugswet: handhaving is voor de politie compleet onrealistisch.

‘Nog meer verdachten vrijuit dankzij nieuwe drugswet’

Als het Openbaar Ministerie keuzes moet maken, kiest het steevast voor drugszaken. Een scheve verhouding, signaleert journalist Nick Ottens.

De war on drugs werkt niet. Toch komt er een nieuwe drugswet

Expert Kaj Hollemans spreekt zich uit tegen de nieuwe drugswet. Hij roept de overheid op: beter slim reguleren, dan dom verbieden.

Tweede Kamer, ik heb een paar vragen

Evi Jong vraagt de Tweede Kamer namens alle jongeren: waarom zou een NPS-verbod haar beschermen? Ze wil voorlichting!

Campagne: Wat stemt de Tweede Kamer?

De campagne tegen de nieuwe drugswet draait op volle toeren. Help ons met stickers en blogs en spread the word!

A.L. Cohol: ‘Tweede Kamer, Chapeau!‘

Waarom zou je drank verkiezen boven drugs? Zelfs lobbyist A.L. Cohol zou het niet weten. Gelukkig weet de Tweede Kamer het wel!

O.N. Dermijning: ‘Slim gespeeld, Tweede Kamer!’

Voor O.N. Dermijning kan het verbod op NPS er niet snel genoeg komen. 'U legt de verantwoordelijkheid bij het individu. Slim gespeeld!'

Laat je verder informeren

Er bestaat een alternatief voor het stofgroepenverbod; het quarantainemodel. Daarbij worden stoffen in quarantaine geplaatst, waarvan het vermoeden bestaat dat ze een psychoactieve werking hebben en kunnen leiden tot schade aan de gezondheid en de samenleving. In quarantaine kan worden onderzocht of de stoffen inderdaad gevaarlijk zijn. Lees verder…

Vele van onderstaande argumenten zijn gebaseerd op rapporten van RIVM (rapport), Parlement en Wetenschap (rapport), de Raad van State (advies) de Nationale Orde van Advocaten (advies) en denktank DrugsDialoog (panel). Lees verder…

Aanmelden nieuwsbrief

Vink onderstaande optie aan. *

Aanmelden nieuwsbrief
Sluiten