Skip to main content

Het is een tijdje stil geweest op onze website en socials. Maar we hebben niet stilgezeten!

Van Tweede naar Eerste Kamer

In januari werd de nieuwe drugswet – een wet om grote groepen nieuwe psychoactieve stoffen (NPS te verbieden – in de Tweede Kamer besproken. Het debat ging over van alles: ineffectieve publiekscampagnes, het wietexperiment, stijgend cocaïne- en xtc-gebruik. Over de nieuwe drugswet ging het nauwelijks. Ondanks onze protesten bleven PVV, VVD, NSC, BBB, CDA, SP, DENK, CU en SGP blind voor de geldverspilling en schadelijke gevolgen van deze wet.

Tijd dus om onze pijlen te richten op de Eerste Kamer. Misschien zijn die wél geïnteresseerd in effectief beleid. We kozen een nieuwe tactiek: geen publieke verontwaardiging, maar direct contact met de senatoren. En aandacht voor de rammelende juridische onderbouwing van de wet. We zijn geen fan van de inhoud, maar áls die wet er moet komen, zet hem dan op zijn minst goed in elkaar.

Slordige wettekst

Want wat ontdekten we? De chemische definities kloppen van geen kant. Ze zijn veel te breed en dubbelzinnig. Met deze wet zou de halve supermarkt worden verboden! We trokken aan de bel en kregen gelijk: er moest een uitzondering komen voor enkele stoffen die onbedoeld onder het verbod vielen.

Maar daarmee was de wet niet gerepareerd! De chemische definities blijven slordig en we ontdekten steeds meer onschuldige, alledaagse stoffen die onder de wet vallen. 

Daarnaast is er een zorg van principiële, rechtsstatelijke aard: het is door de brede en vage chemische definities voor burgers ondoenlijk om te weten wat er precies verboden is. Dat schendt een belangrijke pijler onder de rechtsstaat: het legaliteitsbeginsel.

Weer uitgesteld

Gelukkig vonden we bij enkele senatoren een luisterend oor. Ze stelden kritische vragen en vroegen onafhankelijke experts naar de effectiviteit en de gevolgen van de wet. De antwoorden waren niet mals. De een wijst erop dat er geen voordelen zijn voor de volksgezondheid, de ander noemt het verbod ‘wishful thinking’.

Gevolg: de bespreking en stemming is weer uitgesteld. Op 21 januari gaat de behandeling verder. Hopelijk hebben de senatoren dan begrepen dat de nieuwe drugswet alleen maar ellende veroorzaakt.